Vem är jag om jag förlorar mitt språk?

2025-01-31

Vi skapar våra identiteter genom att kommunicera med varandra. När vi sätter ord på våra relationer och erfarenheter, yrken och kompetenser, styrkor och svagheter berättar vi samtidigt vilka vi är. Så vad händer när en persons ordförråd hastigt försvinner till följd av en hjärnskada? Är hen samma person som innan skadan eller inte?

Foto: Chris Barbalis/Unsplash

För en person som lever med afasi är de frågorna inte bara hypotetiska utan verklighet. Afasi är en funktionsnedsättning som uppstår när språkliga förmågor påverkas av en hjärnskada. Varje år får mellan 7.000 och 10.000 personer i Sverige afasi. Den vanligaste orsaken är stroke, och beroende på var i hjärnan skadan uppstår påverkas de språkliga förmågorna på olika sätt. En person med afasi kan ha svårigheter – ibland väldigt omfattande – med både talat och skrivet språk, och både med att själv kommunicera och att förstå andra. Så vad händer då med personens identitet?

En rad identitetsdilemman

Svaret är att en rad identitetsdilemman kan uppstå. Det är alltså inte så att man är antingen samma person som innan eller en helt förändrad person. Istället är det både och. Ett exempel handlar om personens yrkesidentitet och att personen både uttrycker att hen "är lärare", men samtidigt säger att hen "inte kan vara lärare längre". Berättelsen om att vara lärare kan alltså finnas och pågå samtidigt som berättelsen om att inte vara lärare. På samma sätt kan dilemman uppstå när det gäller relationen till andra grupper (som till exempel om man identifierar sig som en stroke-överlevare eller inte), och när det gäller personens grad av självständighet (att både behöva mycket hjälp men samtidigt ha kvar vissa förmågor).

I mötet med personer med afasi blir det viktigt att vara medveten om att den här typen av identitetsdilemman kan uppstå. Det gäller att vara lyhörd och att ge personen tid att berätta, på de sätt som passar hen i just det tillfället.

Läs mer:

Afasiförbundet: www.afasi.se

Helena Taubners forskning om identitetsdilemman hos personer med afasi: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02687038.2019.1594151

Författare

Högskolan för lärande och kommunikation

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.

Relaterade bloggposter