Släpp loss hjärnorna: Ledarskapsinnovation i pandemin

2020-11-24

”När kommer den andra vågen?” Frågan ekar bland de småländska ledarna som i början av september samlats till ett fjärde digitalt ledarlabb. Återgången till fysiskt arbete har kommit av sig. Viruset har ånyo börjat sprida sig i Europa. Nu krävs mer nytänkande i den globala krisen.


alt


Dagens tema i ledarlabbet är krisdriven innovation. Vår digitala gäst är Mikael Löf, partner och medgrundare till företaget Move Group. Han berättar om hur företaget  på kort tid har digitaliserat sitt kunderbjudande av grupp- och ledarutveckling. Det var vad kunden ville ha och inte minst tvingats till i pandemins konsekvenser av social distansering, säger Mikael. Så det var bara att sätta igång. Nya behov söker lösningar och här fanns en teknik att tillgå. Den stora omställningen fanns inom oss själva, i våra ”mindset”, menar Mikael.

Kontoren stänger ner, digitaliserade loungemiljöer öppnas upp där människor och idéer möts vid kaffemaskinen. Fast via nätet. Mentala gränser löses upp till ett skapande nätverk. ”Släpp loss hjärnorna”, säger en av de småländska ledarna. I den digitala världen tvingas ledarskapet blir alltmer mobilt, när tid och rum löses upp. Vi är helt enkelt inte vana vid att leda och driva verksamheter i den typ av omorientering som sker nu.

Om vi inte längre kan leda – vad kan vi då?

Många ledare vågar inte experimentera, menar våra småländska ledare. De är fast i ekorrhjulet, vågar inte hoppa ut. Då blir det inget innoverande. En annan deltagare bryter in och säger sig ha fastnat i något som Mikael sade, att den vanliga frågan företaget fått under den globala krisen har varit: ”Hur leder jag på distans?” Det är en chefsriktad fråga, sa Mikael, istället för att fråga: ”Hur utvecklar vi våra team digitalt?” Samtalet om krisdriven innovation förflyttas från produkter och kunder till ledarskapet i sig självt.

Ledarlabbet går mot sitt slut. Jakten på ledarskapet i det nya normala fortsätter. Ledarskapet som föremål för innovation. Behov av ledarskapsinnovation. Som Ingvar Kamprad sa, ”Det mesta är ännu ogjort.” Vad tror du?

Referens:
Kamprad, I. (1976). En möbelhandlares testamente & Lilla IKEA ordboken. Inter IKEA systems B.V.

Bild: Nour Havemose


Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.