Kris och beredskap

Kris är en svår, oftast hastigt uppkommen situation med personella, materiella eller etiska och förtroendemässiga skador. Det kan också definieras som en överhängande fara för att skada ska uppstå, alternativt en svår situation som uppkommer genom ett smygande förlopp. Situationen kräver omedelbara och samordnade åtgärder.

Ring 112 vid nödsituation

Handlingsplanen för krissituation vid Jönköping University innehåller beskrivning av krisorganisationens ledning, bemanning och mandat. Stödfunktionernas roll, aktiv krishantering samt förebyggande arbete och uppföljning kopplat till kris. Till planen följer ett antal bilagor i form av bland annat checklistor och mallar som ska fungera som ett konkret stöd vid en kris.

Om något händer

I nödsituation ring: 112

Glöm inte att slå en nolla innan du ringer från en intern telefon. Andra viktiga telefonnummer:

  • Giftinformation 08-33 12 31
  • Läkemedelsupplysning 0771-450 450
  • Polisen 114 14
  • Sjukvårdsrådgivningen 1177

Väktare

Det finns alltid möjlighet, dygnet runt alla dagar i veckan, att kalla på en väktare genom att ringa Securitas Contact Center, tfn 010 – 470 51 84. Du måste då uppge att du är anställd eller student vid Jönköping University och i vilken byggnad du befinner dig.

Sms-tjänst

Det finns en sms-tjänst på JU för att kunna gå ut med information snabbt till personal och studenter vid akuta händelser på JU, i en byggnad eller på campusområdet, där fara för liv och/eller hälsa föreligger. Det kan finnas tillfällen då information behöver gå ut innan krisorganisationen aktiveras och/eller handlingsplan är framtagen.

Hjärtstartare

Högskolan är utrustad med ett antal hjärtstartare. Du finner dem på Hälsohögskolan, Högskolan för lärande och kommunikation, Tekniska Högskolan, Jönköping International Business School, Högskolebiblioteket, Campus Arena, Nordic Wellnes och Vaktmästeriet. Se karta nedan.

Se en utbildningsfilm om hjärt-lungräddning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Brand

I varje trapphus finns en utrymningsplan som visar den utrymningsväg som gäller för den del av högskolan du befinner dig på.

Den visar också var närmaste brandsläckare, brandslang och larmknapp finns. Titta även på hur din släckutrustning fungerar. Har du frågor kring detta - vänd dig till vaktmästeriet.

Rädda! De som är i uppenbar fara.

Varna! De som hotas av branden.

Larma! Ring 112 och meddela kortfattat: var det brinner - om det finns instängda människor - vem som ringer.

Släck! Försök släcka branden om det är möjligt.

Avgränsa! Går det inte att släcka elden, försök isolera den genom att stänga dörrar och fönster till den lokal där det brinner.

Utrym! Via närmaste utrymningsväg. Använd inte hissen!

 

Återsamlingsplatser

Det finns två återsamlingsplatser på Jönköping Universitys område:

  • Parkeringen i Munksjöparken (även kallad Hälsoparken)

Studenter och personal som vistas i Hälsohögskolans lokaler återsamlas vid​ parkeringen i Munksjöparken.

  • Vid cykelparkeringen framför hus K

Studenter och personal som vistas i övriga lokaler, alltså på Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping International Business School, Tekniska Högskolan, A-huset, hus K, Studenternas hus, Campus Arena och biblioteket, återsamlas vid cykelparkeringen framför hus K.

Tänk på att entréer samt övriga områden ska hållas fria så att räddningstjänsten lätt kan komma fram. Vid utrymning, tänk även på att inte gå in igen innan klartecken ges.

Se karta nedan.

Vilrum

Vilrum finner du på varje fackhögskola i följande salar:

Högskolan för lärnade och kommunikation HA412

Tekniska Högskolan E3225

Jönköping International Business School B5212, B6003

Hälsohögskolan GA1021

Högskoleservice K2081


Hälsohögskolan

Högskolan för lärande och kommunikation

Högskoleservice

Jönköping International Business School

Tekniska Högskolan

Jönköping University Enterprise

warningInvalid startpage:null
warningInte inloggad i sharepoint! Logga in här

Sidan uppdaterad