Bästa platserna för trick or treat

2014-10-29

Halloween är tillbaka och hur osvenskt det än må vara så kommer barn i mängder att ringa på och ställa frågan: bus eller godis (trick or treat) ? Och oavsett om vi tycker om det eller ej, så säljs det pumpor och skräckkläder som aldrig förr. Enligt en undersökning från Svensk Handel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. så firar två av tio svenskar Halloween och lika många uppger att de köper särskilt pynt, mat eller en pumpa. 70 procent uppgav samtidigt att de upplever att firandet av Halloween ökar.


alt

Nu ligger vi ändå hästlängder bakom USA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.där man i år förväntas spendera 2,8 miljarder dollar bara på kostymer. Unga förväntas spendera i genomsnitt 87 dollar (drygt 500 kronor) per person och 23 miljoner invånare uppger att de tänker klä ut sitt husdjur under firandet.

Efter att ha spenderat mycket till i USA och Kanada under många år så har jag insett att chanserna för att barnen skall ringa på varierar. Jag och min kollega Richard Florida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tog därför fram det vi kallade vårt ”trick-or-treat index Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” för att lista vilka platser som borde vara bäst för Halloween-firande av det traditionella slaget. Vi sammanställde ett antal faktorer: andel barn i åldern 5-14 år, medelinkomsten (kanske kan man få mer godis när hushållen har bättre ekonomi), befolkingsdensitet (hur många dörrar kan man knacka på utan att behöva gå för långt) och andelen kreativa kulturjobb (som ett mått på den kreativa ådran då det gäller att klä ut sig). Förra året genomförde jag samma beräkningar för Sverige och då hamnade Lidingö i topp.

Nu är det dags att avslöja årets bästa trick-or-treat-kommuner:

Trick or treat
I årets undersökning har Lidingö fått ge upp förstaplatsen för Danderyd där man når ett index på 0,977. På andra plats kommer Lidingö (0,974) följt av Nacka (0,966). Vi finner en Stockholmsdominans i toppen av listan, men Lomma kommer in på en hedrande sjätteplats med ett index om 0,956.

Tabellen nedan visar de tjugo bästa kommunerna för trick-or-treat i Sverige 2014:

Topp 20

Och är det nu inte så att just din kommun finns med på listan så kan man naturligtvis fira Halloween lika mycket ändå…och förhoppningsvis få lika mycket godis med sig hem.

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.