Här är det bäst att fira midsommar 2023

2023-06-19

I år var vintern längre än någonsin. Just när man trodde att våren var på gång kom ännu ett snöfall. Men sent omsider kom våren och även sommaren - och därmed även midsommar!

Foto: Åsa Lundqvist från Pixabay

Ni sitter säkert redan med planeringen klar: sillen, färskpotatisen och nubben är inköpt, jordgubbarna likaså. Sånghäftena är tryckta och till och med väderprognosen ser lovande ut. Men VAR ska ni egentligen fira? Det finns ju så många bra ställen man kan hissa upp midsommarstången och duka bordet på. Som vanligt kommer jag här till er hjälp med det ultimata "Här är det bäst att fira midsommar-indexet".

De variabler som finns med i indexet är detsamma som tidigare år:

  • tillgång till potatisodlingar (närproducerat är bäst)
  • tillgång till bärodlingar (jordgubbar smakar bäst nyplockade)
  • trålfiske i saltvatten (färskare än så får ni inte sillen)
  • antal kvadratkilometer vatten samt antal kilometer kuststräcka (visst är det lite mysigare att sitta med utsikt över vattnet?)
  • systembolag per invånare (skönt att slippa trängas när nubben ska inhandlas)
  • medeltemperatur (att slippa täckjackan är en bonus)
  • musiker per invånare (att ha sina egna spelemän vid midsommarstången är ju alltid trevligt).

Efter lite nedladdning av statistik och beräknande av siffror får vi följande karta:

Midsommarindex 2023

Och vinnaren är - GOTLAND! Denna ohotade midsommarö rankas 1:a ännu ett år. Kuststräckan är oslagbar, det finns bärodlingar och potatis, fisket går inte av för hackor. Här finns helt enkelt allt du kan tänka dig för ett perfekt midsommarfirande (själv kommer jag, tyvärr, att anlända till ön något försenat lagom till Almedalen istället).

Men det finns fler fantastiska kommuner att fira midsommar i. Tabellen nedan visar de 20 kommuner som i år toppar Midsommarindexet:

Midsommarindex tabell 2023

Tvåa på listan är Tanum, som har petat ned förra årets andraplacering Mörbylånga till en tredjeplats. Båstad har klättrat två placeringar och ligger nu på en stabil fjärdeplats. Även Simrishamn klättrar uppåt från sjunde plats förra året till femte plats i år. Tomelilla är en raket på årets ranking och tar sig in på sjätte plats, precis före Sotenäs. Även Laholm har tagit sig in på listan och Tjörn har klättrat tolv placeringar och ligger nu på plats åtta i tabellen.

Det är en hel del kända semesterorter på listan, men det finns också en och annan överraskning. Övertorneå har medeltemperaturen som talar mot sig, men tar igen det bland annat med många musiker och potatisodlare per invånare och tar sig därmed in på plats 19 på listan.

Tidigare år har mitt midsommarindex väckt en del ilska i Dalarna, där invånarna med bestämdhet hävdar att deras kommuner borde toppa listan. Så för att dämpa eventuell kritik vill jag bara påpeka att listan inte är vetenskaplig på något sätt och att det säkert finns massor av fantastiska midsommarställen runt om i vårt land, oavsett listplacering. För i slutändan, om vi bara undviker regn och kan tända grillen på kvällen, då blir midsommaren underbar oavsett var vi befinner oss.

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.