Här är det bäst att fira jul 2023

2023-12-22

Äntligen är julen tillbaka! Ingen annan högtid är mer efterlängtad. Vi lagar mat, köper julklappar, släpar hem julgran och håller tummarna för att det ska bli en vit jul.

Foto: Tessa Rampersad/Unsplash

Som en del av en god jultradition har jag ännu en gång plockat fram statistik så att vi alla kan göra ett informerat var om var det sannolik är bäst att fira jul. De faktorer jag väger in är:

  • andel barn i åldern 0-14 år (julen är ändå barnens högtid)
  • antal leksaksbutiker per barn (julklappar under granen är inte så dumt)
  • antal godisbutiker per barn (när annars kan man få äta så mycket godis man vill?)
  • medeltemperatur i kommunen (vi vill ju helst ha en vit jul)
  • antal musiker och skådespelare per invånare (det är ju trevligt med julmusik och visst vore det skönt om det gick att hyra in tomten?)
  • antal uppfödare av slaktsvin per invånare (närproducerad skinka känns lite bättre än den från Danmark)

Däremot skippar jag att ta med i vilket elområde kommunen är belägen - en faktor som spelade större roll förra året då de höga elpriserna var omdiskuterade.

Jag har alltså vägt in sex olika faktorer i årets julindex. Resultatet ser vi i kartan nedan. Ju mörkare röd färg, desto högre upp på rankingen:

Bäst att fira jul 2023

Överlag ser vi en mörkare röd färg i de norra delarna av landet, men det finns även en och annan mörkröd kommun i de södra delarna. Vinnaren i årets "Bäst att fira jul" är - ÅRE! Kommunen har återtagit förstaplatsplaceringen efter att ha halkat ned till en tredjeplacering förra året. Åre är helt enkelt landets okrönta julkommun!

Topptabell

Men det finns fler kommuner på listan värda att ha i beaktande när man väljer var man ska fira jul. Kil kommun, inte långt från Sunne, levererar också. Här finns exempelvis bra leksaksbutiker, godisbutiker och en relativt hög andel barn. Malå, trea på listan borgar för en kall jul - också med god tillgång på godis och musiker per invånare. Älmhult, Leksand, Forshaga, Gnesta, Torsby, Krokom och Botkyrka rundar av listan.

Men som jag alltid brukar tillägga – även om just DIN kommun saknas på denna lista så misströsta inte – julen är naturligtvis fortfarande lika underbar och denna högtid kan ingen statistik eller siffror göra rättvisa.

God Jul!

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.