Arena for co-production – ny mötesplats som förenar många perspektiv

2020-10-19

För några år sedan valde Jönköping University och Region Jönköpings län att satsa på co-production för att sätta Jönköping på kartan vad gäller samskapande processer inom hälsa och välfärd. Region Jönköpings län är internationellt erkända för sitt framgångsrika förbättringsarbete. Men ledare inom området såg att det fanns begränsningar för förbättringsarbetet, så länge man inte bjuder in och samskapar hälsa och vård tillsammans med patienter.


alt

Syftet med Centre for Co-production på Jönköping University är att samla resurser som kan dyka på djupet för att förstå mekanismerna bakom samskapande processer inom hälsa och välfärd. Här jobbar forskare med olika bakgrunder och från olika kulturer. En del kollegor bor i USA och andra i England, men de flesta har sina kontor på Jönköping University. Jag jobbar som projektledare på Centre for Co-production och ser fram emot vår nya mötesplats för att sprida goda idéer kring ett viktigt arbete.

Webinar som berikar och fördjupar

Den 22 oktober arrangeras ett webinar om samskapande processer och metoder inom hälsa och välfärd. Vi kallar det Arena for co-production. Dagen vänder sig till alla som är nyfikna på co-production. Vi hoppas inspirera andra genom att ge korta glimtar från ett stort antal co-productionprojekt som äger rum inom Centre for Co-production och hos våra samverkanspartners. Det blir en stor spännvidd av projekt och initiativ. Personligen ser jag fram emot att höra Marie Winald Karlström berätta om vardagen med sin son som har stora vårdbehov. Jag har läst hennes manus och hon fångar verkligen essensen varför samspelet mellan vårdpersonal, patienter och anhöriga är så viktigt. Under ett av dagens pass resonerar tre professorer från USA och England kring teorier bakom co-production och co-design.

Dagens leds av min kollega Boel Andersson Gäre. Hon är barnläkaren som sedan blev professor i förbättring och nu kombinerar uppdrag inom Regionen och Akademin. Hon brinner för att bygga broar och hitta lösningar på komplexa problem.

Varmt välkomna till en dag som förhoppningsvis både berikar och fördjupar. Jag har haft förmånen att lägga pusslet av ett stort antal medverkande och jag utlovar att alla, var och en, skulle vara värda att lyssna på en hel dag.

Mer information och anmälan till Arena for co-production >>
ju.se/ja/arena

alt

Sofie Rotstedt, projektledare Centre for Co-production

Samskapa

Samskapa är kanalen för forskning om samskapande av hälsa och välfärd.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.