COO anordnade dialogkonferens med fokus på kunskapsstyrning
Hur kan kunskapsstyrning tillsammans med forsknings- och registerdata bidra till framtidens tandvård? Det var ämnet när Centrum för odontologi och oral hälsa (COO) för första gången anordnade en nationell dialogkonferens kring mun- och folkhälsa.
Det här är COO
Centrum för odontologi och oral hälsa (COO) är en samverkansplattform där COO tillsammans med samverkanspartners arbetar för att utveckla dagens och morgondagens tandvård med patienten i fokus.
COO är uppbyggt kring ett nära samarbete mellan Jönköping University och Region Jönköpings län och är även en knutpunkt för samverkan med 13 samverkansregioner.
Plattformen syftar till att stimulera samverkan kring utbildning, kompetens, forskning och utveckling inom odontologi och oral hälsovetenskap, både i bredd och djup. Läs mer på ju.se/coo.
Konferensen, som ägde rum i början av november, samlade närmare hundra deltagare från hela landet. Forskare, tandvårdpersonal och sakkunniga inom vård och utbildning träffades för att lyssna, inspireras och diskutera hur framtidens tandvård kan utformas med hjälp av kunskapsstyrning, forskning och omfattande registerdata. Dagen satte ljuset på värdet av data och forskningsbaserade insikter för att stärka både patientvård och vårdkvalitet på nationell nivå genom föreläsningar och dialog mellan deltagarna.
– Mycket av det vi pratat om idag visat tydligt att en datadriven och forskningsbaserad approach till tandvård kan stärka tandvårdens kvalitet och jämlikhet. I Region Jönköpings län är en av våra ledningsstrategier att arbeta med ”Kvalitet som strategi” och det tycker jag den här typen av forskning och registerarbete ger oss goda verktyg att förverkliga, sa Henrik Jansson, tandvårdsdirektör vid Folktandvården i Region Jönköpings län.
Registerdata som verktyg för förbättrad tandvård
Ett av konferensens centrala teman var SKaPa, Sveriges kvalitetsregister för karies och parodontit, som har samlat tandvårdsdata sedan 2008. På plats fanns Álfheidur Ástvaldsdóttir, registerhållare vid SkaPa, för att presentera registret som ett kraftfullt verktyg för att både säkerställa och förbättra tandvårdens kvalitet. Hon visade exempel på dels hur SkaPa samlar uppgifter, dels hur registret, som idag innehåller data från 8 miljoner patienter, kan stödja beslut och vårdutveckling genom att identifiera behandlingsmönster.
– SKaPa erbjuder möjligheten att systematiskt följa upp och jämföra vårdresultat mellan kliniker och organisationer. Denna jämförelse kan utföras för att identifiera skillnader i vårdkvalitet och hitta förbättringsområden, berättade Álfheidur Ástvaldsdóttir.
Jönköpingsstudien – En historisk och modern källa till kunskap
En annan central del av dagen var Jönköpingsstudien, som sedan 1973 kartlagt munhälsa och orala sjukdomar. Studien har och fortsätter att ge ovärderlig insikt i hälsotrender och behandlingsbehov över generationer. Studien, som genomförs med tioårsintervall, är just nu i slutfasen av den senaste omgångens datainsamling.
– Vi väntar med spänning på hur resultaten kommer se ut. Tandhälsan har i princip förbättrats i varje undersökt ålderskategori vid varje undersökningstillfälle sedan studien startade. Men hur mycket bättre kan den bli? Kommer vi se en utplaning eller en tillbakagång? Vi ser en del erosionsskador idag som går att koppla till energidryckskonsumtion. Vi får se om det kommer spela in, säger Ola Norderyd, övertandläkare och professor vid Jönköping University, som leder studien.
Göran Koch, en av de ursprungliga initiativtagarna till studien för femtio år sedan gav också en fin historisk bakgrund kring studiens uppkomst och dess betydelse genom åren.
Koppla samman forskning för mer jämlik vård
I gruppdiskussionerna mellan deltagarna belystes bland annat möjligheten att koppla samman Jönköpingsstudien med registerdata från SKaPa för att få tillgång till ännu kraftigare verktyg för framtidens tandvård och för att utforma förebyggande vårdstrategier som kan förbättra den svenska befolkningens tand- och munhälsa på lång sikt.
Mellan diskussionerna fick deltagarna också möta aktuella exempel från Jönköpingsstudien genom övertandläkarna Fredrik Frisk, Region Jönköping, och Åsa Wallin, Region Skåne – samt lyssna på två panelsamtal.
Det ena, med titeln ”När SkaPa blir tandvårdens guide. Vilken vägledning kan SkaPa ge för framtida forskning?” leddes av Anders Gustafsson gästprofessor vid avdelningen för odontologi och oral hälsa, Hälsohögskolan, JU, tillsammans med deltagarna Anders Jonsson, chefstandläkare vid Praktikertjänst, Fouzieh Eliassy, ordförande Sveriges Tandhygienistförening STHF och Staffan Hägg, adjungerad professor i klinisk farmakologi vid Linköpings universitet och verksamhetschef vid Futurum, Region Jönköpings län.
Bygg framtidens tandvård tillsammans
Det andra panelsamtalet, med titeln ”Är Jönköpingsstudien framtidens dataplattform?”, leddes av tandvårdsdirektör Henrik Jansson tillsammans med deltagarna Ola Norderyd, Anna Karin Wagner, chef för hälsofrämjande utveckling, Folktandvården Skåne och Eleonor Fransson, tf. rektor vid Hälsohögskolan.
– Framtidens tandvård byggs tillsammans, där forskning och data vägleder oss mot en mer jämlik och patientnära vård. Med dagens insikter har vi alla möjligheter att stärka tandvårdens kvalitet och ge varje patient bästa möjliga förutsättningar för god hälsa, menade Henrik Jansson.
Nästa års konferens kommer att äga rum 26 september.