Nyheter

  • Så kan vården förbättra äldres munhälsa


    Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men vården brister ofta. Maria Snögren, doktorerade den 26 april i Hälsa och vårdvetenskap vid Jönköping University med finansierad från Högskolan i Skövde. Maria har undersökt äldres och vårdpersonals upplevelser av munvård. Resultaten kan hjälpa vårdorganisationer att ge bättre munvård, som i sin tur ökar äldres allmänhälsa.
    Läs mer
  • Ökad risk för sämre munhälsa för barn med Downs syndrom


    Barn med Downs syndrom har en ökad risk för en sämre munhälsa och att besöka tandvården kan vara en utmaning för dessa barn. Tandvårdspersonal kan också uppleva det som svårt att behandla barn med Downs syndrom på bästa sätt.
    Läs mer
  • Hallå där...

    En man i blå skjorta som tittar in i kameran.
    … Christer Lindgren, vd på Folktandvården Gävleborg.Du, tillsammans med din ledningsgrupp, var en av alla samverkanspartners som fick besök av Folktandvården i Region Jönköpings län och Jönköping University tidigare i höstas. Besöket innebar en uppdatering kring en ny tandläkarutbildning i Sverige och Centrum för odontologi och oral hälsa (COO). Vad är ditt bestående intryck?
    Läs mer
  • Nya insikter vid COO under Profilområde odontologi

    En föreläsningssal, med två personer, en man och en kvinna, framme vid pulpeten.
    Vilken spännande och aktuell forskning äger just nu rum vid Centrum för odontologi och oral hälsa, COO? Profilområde odontologi är en dag som syftar till att lyfta olika projekt, skapa mötesplatser och ge nya insikter.
    Läs mer
  • COO bjöd på inspirerande föreläsningar

    Inspirationsföreläsning
    Hur ser kopplingen mellan oral- och allmänhälsa ut? Det var temat för dagen när Centrum för odontologi och oral hälsa (COO) bjöd in till inspirationsföreläsningar 13 september. Föreläsare var Alex Mira, forskare inom oral mikrobiologi och Daniel Jönsson, docent i parodontologi och internmedicinsk forskning.
    Läs mer
  • Digitala lunchföreläsningar


    Varmt välkommen att delta på höstens digitala lunchföreläsningar från Centrum för odontologi och oral hälsa. Föreläsningarna är kostnadsfria.
    Läs mer
  • Munnens betydelse för allmänhälsan

    Leende mun
    Ta del av två inspirerande föreläsningar om kopplingen mellan allmän- och munhälsa. 13 september har du chansen att lära dig mer om vad munnens betydelse har för allmänhälsan genom att lyssna till Alex Mira och Daniel Jönsson vid Centrum för odontologi och oral hälsa på Hälsohögskolan.
    Läs mer
  • Vetenskapligt pris till studie om tandreglering

    En man i klinikläder som står i ett behandlingsrum och tittar in i kameran.
    Ger tätare kontroller av en tandställning bättre behandlingsresultat? Detta är en av de frågor som ST-tandläkare Erik Frilund på Odontologiska institutionen, OI, i Jönköping har ställt i en studie som har gett honom Region Jönköpings läns vetenskapliga pris 2023.
    Läs mer
  • Saliven säger mer än du tror!

    droppe
    Munnen framstår som en allt viktigare källa till information om vår hälsa, och kan avslöja tecken på allt från sömnproblem till cancersjukdomar. Vår saliv säger nämligen betydligt mer om hur vi mår än vi tidigare har känt till. 
    Läs mer
  • Fredrik Frisk - ny docent inom Oral hälsovetenskap


    Fredrik Frisk, övertandläkare och specialist i endodonti vid Odontologiska institutionen, har nyligen utsetts till oavlönad docent inom Oral hälsovetenskap vid Hälsohögskolan, Jönköping University. Vi återkommer snart om tid och plats för hans docentföreläsning.
    Läs mer
  • Grönsaker och goda munbakterier, en perfekt kombo för hälsa!

    grönsaker
    Frukt och grönsaker är viktiga beståndsdelar i en hälsosam kost. Vitaminer, antioxidanter och fibrer är självklara i en nyttig kost, men på senare tid så har även ämnet nitrats goda egenskaper uppmärksammats i både forskning och media.
    Läs mer
  • Jönköpingsstudien 50 år

    Tandläkarbesök
    Att bevara munnen frisk och åtgärda eventuella tandsjukdomar är en prioriterad uppgift för individ och samhälle. Förutsättningarna för att kunna planera för resursutbud och utbildning inom tandvårdsområdet förutsätter en god kunskap om individernas kunskaper och attityder till tandhälsa samt tandhälso- och vårdbehov inom populationen.
    Läs mer