Här är det bäst att fira midsommar 2020

2020-06-17

Då var det dags för midsommar igen! I en tid av corona är hemester kanske mer aktuellt än någonsin så låt oss ta en titt på vilken kommun som har bäst förutsättningar för midsommarfirande. Trots allt har vi nu tillåtelse att åka till platser som ligger längre bort än två timmar.


alt

Så på fredag är det alltså dags för dans runt midsommarstången, sill och snaps, jordgubbarna och allt det andra som hör midsommar till.

I vanlig ordning tänkte jag titta lite närmare på den statistik som kan ge en hint om var det kan vara bäst att vara om man vill höja sannolikheten för en lyckad dag.

Årets Midsommarindex inkluderar alla de variabler som jag tidigare haft med då jag gjort detta index:

  • tillgång till potatisodlingar (närproducerat är bäst)
  • tillgång till bärodlingar (jordgubbar smakar bäst nyplockade)
  • trålfiske i saltvatten (färskare än så får ni inte sillen)
  • antal kvadratkilometer vatten samt antal kilometer kuststräcka (visst är det lite mysigare att sitta med utsikt över vattnet?)
  • systembolag per invånare (skönt att slippa trängas när nubben ska inhandlas)
  • medeltemperatur (att slippa täckjackan är en bonus)
  • musiker per invånare (att ha sina egna spelemän vid midsommarstången är ju alltid trevligt)

Men i år pandemi-anpassar vi även indexet och tar med befolkningstäthet. Trots att vi nu får resa så ska vi fortfarande ha en social distansering, vilket bör vara enklare på platser där det inte är så många invånare per kvadratkilometer.

Räknar vi igenom siffrorna och slår ihop dem så får vi – MIDSOMMARINDEX 2020. Kartan nedan visar hur sannolikheten för ett bra midsommarfirande fördelar sig – med corona och allt:

alt

Och vinnaren är: GOTLAND! Även detta år tar Gotland hem segern. Tur att färjorna nu börjat gå så att så många som möjligt kan fira sin midsommar där förutsättningarna är som bäst. Tittar vi på topp 20-listan så får vi följande placeringar:

alt

Många välkända semesterorter dyker upp på listan – men kanske hittar du även en och annan överaskning som kan vara värt att pröva just i år?

Och eftersom jag vet att vissa i Dalarna tidigare har upprörts lite över att inte alltid ligga högst på denna lista vill jag ändå säga: Undersökningen är långt ifrån vetenskaplig . Och bara vi kan få igång grillen framåt kvällen så kommer midsommar ändå vara säkrad.

Glad midsommar!

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.