Vera-dagen ska öka tjejers intresse för teknik
Den 26 oktober anordnar Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) Vera-dagen online. Målgruppen är framför allt unga teknikintresserade gymnasietjejer i Jönköpings län och syftet med dagen är att öka deras intresse för teknikyrken. Webbinariet är gratis och anmälan är öppen till och med den 25 oktober.
Vera Sandberg var den första kvinnan i Sverige som tog examen som ingenjör. Det var 1917 och fortfarande är det jämförelsevis få kvinnor som väljer att utbilda sig inom teknikyrken. Under Vera-dagen kommer kvinnor som har valt teknikspåret som karriärväg att dela med sig av sina erfarenheter till unga, teknikintresserade tjejer. Föreläsarna under dagen består av Johanna Linder, logistikingenjör för Läkare utan gränser, Victoria Andersson, Vehicle Project Coordinator på Lightyear i Holland och Maria Riveiro, civilingenjör i elektroteknik och professor i datateknik på JTH.
Viktigt med kvinnliga förebilder
Victoria Andersson som har en examen i Maskinteknik: Produktutveckling och design från JTH medverkar under Vera-dagen för att hon tycker det är viktigt med kvinnliga förebilder i en mansdominerad bransch. Det var det som fick henne själv att läsa en teknisk utbildning. Hon har jobbat inom klassiskt manliga teknikområden med att utveckla motorsågar, lastbilar och elfordon och vill visa att det passar alla.
- Det är fortfarande för få kvinnor som är ingenjörer. Vi behöver mångfald ute på företagen för att kunna utveckla produkter som passar alla användare. Jag hoppas Vera-dagen gör så att fler tjejer får upp ögonen för vad ingenjörsyrket innebär och tar steget att våga söka en teknisk utbildning, säger Victoria Andersson.
”Vill få tjejer att tro på sig själva”
Maria Riveiro kommer under sin föreläsning att dela med sig av sina erfarenheter av att jobba med teknik, kreativitet och problemlösning som kvinna på ett mansdominerat område.
– Grupper fungerar som bäst när de består av människor med olika bakgrund, ålder och kön med mera. Inte minst därför behövs det fler kvinnliga ingenjörer. Jag vill få tjejer att tro på sig själva, säger Maria Riveiro.
Det kommer även att hållas en paneldiskussion under Vera-dagen med Sofia Wånge, Teknisk säljare på Front Automation, Sofia Davidsson, Business and Project Developer på Qtech Group, och Kerstin Johansen, biträdande professor på JTH. I paneldiskussionen deltar även JTH-studenter.
”Kan göra vad som helst”
Emma Aasa, Frida Larsen och Swezin Yu som läser olika ingenjörsutbildningar på JTH kommer att medverka under Vera-dagen genom att bland annat svara på gymnasieelevernas frågor. Deras erfarenheter är att många tjejer är intresserade av matte och fysik, men inte tar sista steget att söka tekniska utbildningar eftersom de är så vana vid att det är män som är ingenjörer. En annan vanlig fråga bland gymnasieelever är vad du blir efter en avklarad teknikutbildning på en högskola eller ett universitet, vilket inte är lika tydligt som när man läser till lärare eller sjuksköterska.
– Svaret är att du kommer att kunna göra vad som helst. Det jag gillar bäst med ingenjörsyrket är att man aldrig blir fullärd utan att det ständigt finns nya produkter att utveckla och problem att lösa, säger Frida Larsen.
Läs mer om Vera-dagen och gör din anmälan via den här länken