Stort kramkalas på ljusdesigns 20-årsjubileum

Ljusdesignstudenter.

Det blev ett stort kramkalas när ljusdesignstudenter från de senaste 20 åren träffades på JTH.

Det blev många kramar, återseenden och samtal när 100 tidigare studenter från ljusdesign och belysningsteknikprogrammet på JTH sammanstrålade på programmets 20-årsjubileum den 9 juni.

- Fantastiskt att så många bryr sig om utbildningen efter 20 år, säger Johan Röklander, laboratorietekniker på programmet.

Förutom de 100 studenterna från ljusdesign och belysningsteknikprogrammets 20 år på JTH deltog även 30 nuvarande studenter samt ett tiotal lärare.

- Vi möter hela tiden före detta studenter på studiebesök, studieresor och mässor och vi brukar säga att vi måste ha en reunion. Nu när det är 20 år sedan utbildningen startade tyckte vi det var ett bra tillfälle att samlas. Syftet är bara att träffas och ha kul, utan agenda, säger Johanna Glans, programansvarig för ljusdesign och belysningsteknik på JTH.

Förutom mingel och middag stod ett antal föreläsningar på schemat. En av föreläsarna var den numera pensionerade ljusdesignläraren Lasse Vegehall.

"Alla älskar Lasse"

- Alla studenter älskar Lasse, hans röst och berättarteknik så han var säkert ett dragplåster för många, säger Johanna Glans.

Hon berättar att temat för jubileet var hållbarhet eftersom det är det som allt kretsar kring i belysningsbranschen idag. Hon tyckte det var jätteroligt att få träffa sina tidigare studenter och kände igen så gott som samtliga.

Carl Martinsson som tog examen från ljusdesignprogammet 2007 tyckte att 20-årsjubileet bjöd på en härlig nostalgitripp.

- Det är svinkul men man är ju livrädd för att inte känna igen folk, så det är bra att vi har namnlappar, säger han och skrattar.

'Ljushögskolan' har gjort mig gott"

Carl Martinsson understryker att ”ljushögskolan”, som utbildningen kallas av många, har gjort honom gott. Han fick jobb efter sin praktik och jobbar i dag som ljusdesigner på Sweco Architects i Göteborg.

- Det är ett väldigt kreativt yrke att vara ljusdesigner. Man får skapa saker, det är tekniskt och lite nördigt, så det passar mig bra.

"Som en branschmässa i miniformat"

Johan Röklander beskrev jubileet som en branschmässa i miniformat, som han gärna ser en fortsättning på. Inte varje år, men lite då och då. Han berättar att många alumner brukar nämna några lektioner eller labbar som alla ljusdesignstudenter gör på JTH.

- Nästan alla kommer tillbaka till första gången de upptäckte vissa fenomen inom ljus- och belysningsdesign och det är roligt att höra, säger han.

Läs mer om ljusdesign och belysningsteknikprogrammet på JTH här Öppnas i nytt fönster.

2023-06-11