VERA-dagen på JTH.

Här är några av teknikstudenterna, och läraren Susanne Petri, från ED-gymnasiet som medverkade på VERA-dagen på JTH. Från vänster: Emma Leandersson, Susanne Petri, Daribel Cherry och Khushi Mepani.

"Sådana här dagar pushar mig jättemycket"

Den 18 september hölls VERA-dagen på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) och i år deltog tjejer som läser teknikprogrammet på Erik Dahlbergsgymnasiet (ED) i Jönköping. VERA-dagen anordnas varje år på JTH för att uppmärksamma tjejer på tekniska utbildningar och yrken.

- Sådana här dagar pushar mig jättemycket, säger Daribel Cherry, som läser teknikprogrammet på ED.

Diskussionspanel på VERA-dagen.

Diskussionspanelen under VERA-dagen bestod av, från vänster: Adina Valjakka, Combitech, Vilma Hugoson, Saab, Stina Ahlgren, Enter Arkitektur, Annika Cederfeldt, Elmia Subcontractor samt JTH-studenterna och JU Solar Team-medlemmarna Alma Jonsson och Maja Nyström.

Under VERA-dagen bjöds gymnasietjejerna på lunch och fick lyssna på kvinnor som jobbar inom teknikbranschen och som alla har studerat till ingenjör på JTH. Medverkade gjorde även två representanter från JU Solar Team, som pratade om hur de bygger och nästa år ska tävla med en solbil i Bridgestone World Solar Challenge i Australien. Talarna delade även med sig av sina erfarenheter i en paneldiskussion där de berättade mer om hur det är att verka i en mansdominerad bransch.

"Bättre arbetsklimat och en vassare produkt"

En av föreläsarna var Stina Ahlgren, byggnadsingenjör på Enter Arkitektur i Jönköping.

- Även om vi är ganska jämnt fördelade mellan män och kvinnor på arkitektkontor är det inte så när vi kommer ut på möten, så det behövs absolut fler tjejer i byggbranschen. Det blir ett bättre arbetsklimat och en vassare produkt i slutändan om man får fler perspektiv på saker och ting. Dessutom blir det roligare att jobba, säger Stina Ahlgren, som tillägger att hon trivdes väldigt bra under sina studieår på JTH.

Hon tycker det är viktigt för teknikintresserade tjejer och kvinnor att träffas i olika nätverk, och att det kan börja med VERA-dagen.

"Förhoppningsvis ge inspiration till våra elever"

Susanne Petri, lärare på teknikprogrammet vid ED, och hennes kollegor kom till VERA-dagen för att deras elever skulle få en bild av hur det är att jobba inom teknikbranschen.

- Det är väldigt bra att det anordnas sådana här dagar för att visa på goda exempel och skapa en sammanhållning mellan tjejer och kvinnor som är intresserade av och som jobbar med teknik. Förhoppningsvis kan det ge inspiration till våra elever om vad de vill göra i framtiden, säger Susanne Petri.

"Normen ska inte vara att teknik är grabbigt"

Daribel Cherry och Khushi Mepani som läser tredje året av teknikprogrammet på ED tyckte att VERA-dagen gav dem en klarare bild av vad de vill göra i framtiden.

- Superkul och inspirerande att få träffa tjejer och kvinnor som har tagit positioner inom tekniska yrken, vilket vi också ska göra när vi kommer ut i arbetslivet. Normen ska inte ska vara att teknik är grabbigt, utan att det är för alla. säger Daribel Cherry.

De tyckte det var bra att de fick träffa ingenjörer från olika branscher och höra att det finns många vägarna framåt för dem beroende på vilket teknikområde de är intresserad av.

- Teknik har så stor betydelse i samhället så det är viktigt att fler tjejer bidrar med sina perspektiv på tekniska lösningar, säger Khushi Mepani.

"Gjorde mig mer intresserad av att läsa på JTH"

De tyckte att VERA-dagen var bra och givande, inte minst inför vårens ansökan till högskolor och universitet.

- Det här gjorde mig mer intresserad av att läsa på JTH och Logistik- och ledningsprogrammet, så det kanske blir det nästa höst för mig, säger Daribel Cherry.

Khushi Mepani är mer inne på att studera till civilingenjör och nämner att det mycket väl kan bli JTH även för hennes del nästa höst.

Kontaktpersoner för VERA-dagen är Linda Bergqvist och LisaBeth Sundström, samverkanschef resektive projektledare på JTH.

2024-09-19