Forskningsmöte på Hooks herrgård.

Den 14-15 oktober var det invigning och kickoff för Tekniska Högskolans forskningsprofil GRACE om den gröna omställningen inom tillverkningsindustrin. Platsen var Hooks Herrgård och cirka 55 representanter från akademin och näringslivet deltog.

Kickoff för storsatsning på grön omställning inom industrin

Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) hade den 14-15 oktober invigning och kickoff för sin forskningsprofil GRACE, som handlar om den gröna omställningen inom tillverkningsindustrin. Elva företag och sex nätverkspartners samverkar med JTH i forskningsprofilen.

- Genom GRACE kan vi komma samman med industrin på ett nytt sätt och göra skillnad, säger Ingrid Wadskog, vd för JTH, som invigde GRACE tillsammans med Mattias Jarl, programansvarig vid KK-stiftelsen.

Ingrid Wadskog, vd för JTH.

Ingrid Wadskog, vd för JTH, invigde GRACE tillsammans med Mattias Jarl, programansvarig vid KK-stiftelsen.

Syftet med eventet, som ägde rum på Hooks Herrgård, var att de cirka 55 deltagarna skulle träffas och lära känna varandra.

- Vi vill skapa en samhörighet inom GRACE, att man ska känna sig som en del av GRACE, oavsett vilket av de enskilda forskningsprojekten man arbetar i. För att åstadkomma detta behöver man ses, på riktigt! säger Kristina Säfsten, professor i produktionssystem på JTH och profilledare för GRACE.

"Alla stod i startgroparna"

Hon är mycket nöjd med uppslutningen och det stora engagemanget för forskningsprofilen.

- Det kändes verkligen som att alla stod i startgroparna, redo att kavla upp ärmarna för att börja realisera våra planer, säger Kristina Säfsten.

Det övergripande målet med GRACE är att stödja tillverkningsindustrins långsiktiga förmåga att med hjälp av integrerad och plattformsbaserad produktframtagning lyckas med den gröna omställningen.

”Kraftsamling”

Ingrid Wadskog framhåller att JTH genom GRACE har möjlighet till ett långsiktigt arbete med att utveckla ny kunskap tillsammans med tillverkningsindustrin.

- GRACE betyder att vi kraftsamlar inför den gröna omställningen som tillverkningsindustrin står inför. Det är särskilt viktigt för vår region, som har så många tillverkande företag, säger Ingrid Wadskog.

GRACE stöds av KK-stiftelsen (Stiftelsen för kunskap och kompetensutveckling) med 49 200 000 kronor och kommer att pågå i åtta år, till och med år 2032. Mattias Jarl beskriver GRACE som en viktig långsiktig satsning på samverkan mellan en stark forskningsmiljö och ett antal tunga företagspartners, som har stor erfarenhet av att jobba tillsammans.

- Vi vill bygga starka forskningsmiljöer och vi förväntar oss också att företagens verksamhet och konkurrenskraft ska stärkas genom projektet. Jag ser fram emot att följa den här forskningsprofilen, säger Mattias Jarl.

Förväntade framgångsfaktorer

Deltagarna presenterade under kickoffen sina förväntningar och målsättningar med GRACE. Man diskuterade de inledande projekten inom forskningsprofilen och tog upp förväntade framgångsfaktorer och eventuella hinder som kan uppkomma längs vägen. Mattias Jarl lyfte bland annat fram att GRACE ska hålla fast vid sin forskningsagenda och att strategier och mål är länkade till det dagliga arbetet. Han ser GRACE som ett redskap för att stötta unga forskare i deras karriärsutveckling. Andra viktiga saker för att genomförandet av GRACE ska bli framgångsrikt betonades av de medverkande företagen. De tog upp ämnen som öppenhet och kommunikation, konkreta resultat, samverkan mellan alla parter och att våga välja nya vägar.

”Väldigt viktigt och svårlöst ämne”

Den 17 oktober träffade JTH även de industriella nätverkspartners inom GRACE för en kickoff. De är noder för olika grupperingar av små och medelstora företag. De kommer att hjälpa till med att sprida resultat från forskningsprofilen, men även lyfta behov som deras medlemsföretag har gällande den gröna omställningen. Mikael Ronder, ordförande i Automation Småland, var en av deltagarna.

- Det här är ett väldigt viktigt och svårlöst ämne för framtiden som vi har att hantera i näringslivet. Så att samverka kring det här och gemensamt försöka komma fram till hur vi kan lösa de här frågorna är otroligt angeläget, säger Mikael Ronder.

Han tror att GRACE kan ge medlemsnytta till dem genom att de både får insikt i viktiga ämnen och kan vara med och bidra i olika frågeställningar.

Läs mer om GRACE här Öppnas i nytt fönster.

Kristina Säfsten och Fredrik Elgh från JTH på forskningsevent.

Kristina Säfsten och Fredrik Elgh, profilledare respektive biträdande profilledare för GRACE.

Mattias Jarl, programansvarig vid KK-stiftelsen.

Mattias Jarl, programansvarig vid KK-stiftelsen.

Forskningsmöte i Sciende Park Towers.

Den 17 oktober träffade JTH sina industriella nätverkspartners inom GRACE för en kickoff. Mötet ägde rum i Science Park Towers i Jönköping.

Mikael Ronder, ordförande för Automation Småland, i Science Park Towers.

Mikael Ronder är ordförande för Automation Småland, en av sex industriella nätverkspartners inom GRACE.

Partnerföretag inom GRACE

  • Fagerhults Belysning
  • FläktGroup
  • GKN Aerospace
  • Husqvarna
  • Jönköpings Bildemontering
  • Kinnarps
  • Lindbäcks
  • Saab
  • Sordin
  • Thule

 

Nätverkspartners inom GRACE

  • Automation Småland
  • Campus Värnamo
  • Polymerinstitutet
  • Polymercentrum Sverige
  • Svenskt Auminium
  • Träcentrum
2024-10-18