Samverkan inför framtiden på SPARK-konferensen

Attila Diószegi, professor i gjuteriteknologi på JTH och projektledare för det vinnande forskningsprojektet IFT@JKPG tillsammans med Pål Schmidt från Volvo, ett av partnerföretagen i projektet. Här i samtal med moderator Johan Wangström.

Attila Diószegi, professor i gjuteriteknologi på JTH och projektledare för det vinnande forskningsprojektet IFT@JKPG tillsammans med Pål Schmidt från Volvo, ett av partnerföretagen i projektet.

Den 10 april anordnades den årliga SPARK-konferensen på Tekniska Högskolan i Jönköping (JTH) vid Jönköping University (JU). SPARK-konferensen är en mötesplats för näringsliv, akademi och offentliga aktörer där JTH presenterar forskningsresultat om hur forsknings- och utbildningsmiljön SPARK stärker landets tillverkningsindustri.

– Jag tycker att den här dagen är ett kvitto på vad det betyder för en region med ett starkt lärosäte som är duktiga på att samverka, säger Linda Assbring, chef för program- och analysenheten på KK-stiftelsen.

Temat för årets konferens var ”Attrahera och utveckla talanger genom samverkan i Småland”. Presentationer hölls av både JTH-forskare och företagsrepresentanter som berättade om sina erfarenheter och om hur forskningen inom SPARK gör nytta.

Under dagen annonserades också vinnaren av SPARK Award, som tilldelas ett av JTH:s forskningsprojekt som visat på stor samverkansskicklighet mellan akademi och företag. I år blev det projektet IFT@JKPG – Innovativ gjuteriteknik som tog hem priset. Läs mer om projektet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gemensam arena för utveckling

Per Orestig, Director Shared R&D på Husqvarna Group, var en av talarna och betonade vikten av att attrahera rätt kompetenser till regionen och att ständigt utveckla både företag och lärosäten så att rätt kompetenser vill börja utbilda sig i Jönköpings län.

– Att attrahera och utveckla talanger är nödvändigt för att fortsätta utveckla avancerade produkter. Det är en utmaning som blir svårare med den snabba utvecklingstakten på marknaden idag. Vi har många kontaktvägar både ledningsmässigt, i forskargrupperna och direkt mot våra utvecklingsorganisationer, säger Per Orestig och framhäver att Husqvarna Group har ett mycket bra samarbete med JTH.

Karin Hermansson, regional utvecklingsdirektör på Region Jönköpings län, var en annan talare.

– Jag brinner för samverkan och samarbete. Det finns en stor oro för kompetensförsörjningen och den demografiska utvecklingen, därför är dagens tema så viktigt, säger hon.

Linda Assbring från KK-stiftelsen tycker att SPARK-konferensen är ett viktigt initiativ, och ser stora möjligheter i att akademi, näringsliv och regionen samlas vid en gemensam arena.

– Forskningsmiljön SPARK är en av KK-stiftelsens flaggskeppssatsningar som pågått under tio års tid. Just att det är en sådan långsiktig satsning känns väldigt speciellt och roligt. Vi har många gemensamma utmaningar och ambitioner som vi under dagen får chans att diskutera och dela med varandra, säger hon.

JTH:s viktiga roll i framtida kompetensförsörjning

Ingrid Wadskog, vd på JTH, tycker att det behövs fler dagar av den här typen.

– Vi behöver få chans att mötas, interagera och bli inspirerade av varandra. Som lärosäte har vi en viktig del i att säkra kompetensförsörjningen i regionen och koppla ihop studenter med företag så att de vill stanna i regionen, säger hon.

Under konferensens eftermiddag presenterade JTH:s forskare olika projekt på temat livslångt lärande. Bland andra professor Ehsan Ghassemali som berättade om projektet CIRCUMET där JTH utvecklar kurser för livslångt lärande kopplat till metalliska komponenter i en cirkulär värdekedja, och Madelene Zetterlind, universitetsadjunkt, som informerade om vilka möjligheter det finns till livslångt lärande i olika forskningsprojekt i samverkan med företag.

Tillsammans mot ett innovativt ekosystem

Kerstin Johansen, forskningschef och programchef för SPARK, var nöjd med att årets SPARK-konferens attraherat en bred deltagarskara. Hon betonade vikten av samförstånd, samverkan och respekt för varandras bidrag i att bygga regionen.
– Ensam är inte stark. Mycket handlar om hur vi ska kunna rekrytera och utvecklas tillsammans. Flera företag söker samma kompetens, vilket kan leda till att man byter bolag istället för bostadsort. Alla ska känna sig inkluderade och välkomna. Utan en konkurrenskraftig industri med rätt kompetens i bolagen har vi inga intäkter och ingen välfärd i världsklass. Vi behöver bygga ett innovativt ekosystem, säger hon.

Om SPARK

SPARK är en forsknings- och utbildningsmiljö vid JTH med fokus på kunskapsintensiv produktframtagning. Baserat på industriella behov utvecklar SPARK ny kunskap och kompetens i samarbete med industriella och akademiska partners.

Mer om SPARK. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

2025-04-14