Klasskamrater fick jobb på Toyota efter examen

Fyra JTH-alumner fick alla jobb på Toyota Material Handling i Mjölby.

Fyra klasskamrater från civilingenjörsprogrammet i industriell produktframtagning på JTH fick alla jobb på Toyota Material Handling i Mjölby, som tillverkar lagertruckar och lyftvagnar. Från vänster: Adrian Svensson, Benjamin Nilsson Harrelind, Jakob Ahlm och Anton Björk.

Fyra civilingenjörsstudenter från Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping Univerity fick alla jobb på Toyota Material Handling i Mjölby kort tid efter examen.
- Vi har känt varandra sedan högstadiet, så kul att vi hamnade på samma företag, säger Adrian Svensson.

Klasskamraterna Jakob Ahlm, Adrian Svensson, Anton Björk och Benjamin Nilsson Harrelind slutförde i fjol det femåriga programmet Civilingenjör i Industriell produktframtagning på JTH. De kommer från Mjölby och alla fyra gjorde sina examensarbeten på Toyota Material Handling i Mjölby, som tillverkar lagertruckar och lyftvagnar.

"Exjobbet helt klart en bidragande faktor"

- Examensjobbet var helt klart en bidragande faktor till att vi fick jobb där. Jag är mekanikkonstruktör i utvecklingsprojekt av kommande truckmodeller på Toyota och trivs väldigt bra med det. Jag har bra kollegor och roliga arbetsuppgifter med mycket ansvar. Jag får ofta vara med och skruva på prototyper till olika truckmodeller, vilket är kul, säger Jakob Ahlm.

Han hade planer på att flytta hem till Mjölby efter examen och tycker det kändes bra att börja jobba på Toyota Material Handling. Det är en av de största arbetsgivarna i Mjölby och både Jakob, Adrian, Anton och Benjamin har sommarjobbat där tidigare.

Stor nytta av sina JTH-studier

Adrian Svensson fick in en fot på Toyota Material Handling genom sitt examensjobb och för honom var det en självklarhet att söka sig dit.

- Det är ett marknadsledande och internationellt företag med goda utvecklingsmöjligheter och jag trivs väldigt bra där. Jag har stor användning i min yrkesroll av det jag lärde mig på JTH. Det gav mig en bra grund, som man sedan bygger vidare på med specifik kunskap ute på företaget. Eftersom programmet är så brett får man en helhetsbild av produktutvecklingsprocessen, framför allt i konstruktionsarbetet. Jag rekommenderar absolut andra att läsa Industriell produktframtagning. Framför allt dem som är intresserad av att bli ingenjör, men kanske inte riktigt vet vilket område de vill jobba inom, säger Adrian Svensson.

"NFK-kursen hade stor betydelse"

Det som hade störst betydelse för honom under studietiden var den näringslivsförlagda kursen (NFK). Även den gjorde han på Toyota Material Handling i Mjölby, under åtta veckors tid.

- Då fick man verkligen inblick i hur det kan vara att jobba som ingenjör. Det gav mig även många goda kontakter och en tydlig väg framåt inför både examensjobbet och arbetslivet, säger Adrian.

Jakob lyfter också NKF-kursen som något väldigt givande.

- Det gav insyn i yrkesslivet och man fick möjlighet att tillämpa sådant som man lärt sig under studietiden ute på ett företag. Det är flera saker från utbildningen som jag har användning för varje dag på jobbet, som CAD (Computer-Aided Design) i konstruktionsjobbet och materiallära, säger han.

"En bred utbildning"

Jakob rekommenderar också andra att läsa Civilingenjör i Industriell produktframtagning på JTH.

- Det är en bred utbildning som gör att du kan jobba som ingenjör inom många områden, vilket är bra om man inte är säker på vad man vill göra i framtiden. Se bara på oss fyra. Två av oss jobbar som konstruktörer, en som testingenjör och en som projektledare, säger han.

Julia Trolle är programansvarig för Civilingenjör i Industriell Produktframtagning på JTH.
Läs mer om programmet här Öppnas i nytt fönster.

2025-05-07