JTH håller världsunik kurs inom gjutjärn

Deltagare i den åttonde upplagan av den världsunika kursen inom gjutjärn på JTH.
Ända sedan 2011 har JTH vartannat år organiserat den internationella kursen inom gjutjärn. Den 12–16 maj är det dags för den åttonde upplagan när doktorander och yrkesverksamma från både Sverige och andra länder samlas för att ta del av det senaste om gjutjärn.
– Kursen är helt unik i hela världen på det här området, säger Attila Dioszegi, professor i gjuteriteknologi vid institutionen för material och tillverkning på JTH, och en av dem som organiserat kursen.

Under åren har mer än 300 personer från världsledande företag som tillverkar och använder gjutjärnskomponenter och doktorander från universitet som bedriver gjutjärnsforskning deltagit i kursen, som tar upp ämnen som metallurgi, solidifiering och modellering av gjutjärnsgods.
Årets upplaga samlar ett femtontal deltagare från både näringsliv och akademi från bland annat Tyskland, Finland, Norge och Saudiarabien.
– Att vi har deltagare från Saudiarabien är nytt för i år. Så långt ifrån har vi aldrig tidigare haft någon som kommit, säger Vasile-Lucian Diaconu, universitetslektor på JTH, som organiserat kursen ihop med Attila Dioszegi.
Abdullah Abu Madaynj Amiantit, kvalitetsansvarig på företaget Sadip i Saudiarabien har väntat nästan fem år på att kunna få gå kursen. Han berättar att det av olika anledningar inte kunnat bli av tidigare.
– I år kom äntligen chansen att kunna delta på kursen. Jag och min kollega kommer från ett av Saudiarabiens äldsta företag. För oss är kursen viktig för att vi ska kunna lära oss mer om den senaste tekniken inom järngjutning, säger Abdullah.

Dinesh Sundaram, postdoktor vid avdelningen för material och tillverkning på JTH var en av lärarna på kursen.
En interaktiv kurs
Från JTH:s sida är det Vasile-Lucian Diaconu och Attila Dioszegi som ansvarat för att organisera de fem utbildningsdagarna och efter första dagen är deras intryck att deltagarna är vetgiriga och nyfikna.
– I kursen granskar vi den senaste utvecklingen. Det är en interaktiv kurs där deltagare och lärare får chans att interagera med varandra. Jag har varit med och organiserat kursen ända sedan starten och vi utvecklar innehållet kontinuerligt. Det händer något nytt varje år, säger Vasile-Lucian Diaconu.
Vasile tycker att kursen är en bra möjlighet för doktorandstudenterna att lära känna både andra doktorander och att skapa kontakter med de deltagande företagen och lärarna.
Att kursen fokuserar på just gjutjärn beror på att det är ett av det mest förekommande materialet i gjuten form.
– Gjutjärn har varit en stor del av vår civilisation ända sedan järnåldern, och är så än idag. Det är också en av de få tekniska legeringar som kan återvinnas till hundra procent, vilket gör det till ett mycket hållbart material. I Sverige finns Volvo och Scania som är två stora användare av gjutjärn och som har stöttat JTH:s forskning under många år, säger Attila Dioszegi.