Näringslivet hämtade inspiration på Xjobbsmässan

Studenterna på Xjobbsmässan visade upp många kreativa idéer.
Den 27 maj hölls Xjobbsmässan på Campus Arena där cirka 140 studenter från Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping Univerity (JU) visade upp sina examensjobb för arbetsgivare och andra. Intresset för studenternas arbeten var stort och nära 400 besökare hade hittat till mässan.
– Vi har ordnat mässan sedan 2012 och det är alltid lika roligt att se alla fantastiska examensjobb som våra studenter har gjort inom olika områden. 70–75 olika projekt presenteras här idag, säger Patrik Cannmo, utbildningschef på JTH.
Under Xjobbsmässan har företagen möjlighet att få kontakt med studenter som är i slutfasen av sina studier, bli inspirerade och kanske få nya idéer. För studenterna är mässan en bra chans att visa upp sina examensjobb och knyta kontakter med framtida arbetsgivare.
Nätverkande kan leda till jobb
Ett av de besökande företagen som tog tillfället i akt att mingla runt bland studenterna var Norconsult och vägprojektören Albin Storm. Albin tog själv examen från programmet Byggnadsteknik inriktning Väg- och vattenbyggnadsteknik vid JTH 2023. Som tidigare student tycker han att det känns lite extra värdefullt att vara på plats på mässan i år.
– Jag är här för att nätverka och träffa studenter. Det är viktigt för oss att samverka och skapa möjligheter till att synas mer. Kanske är det här idag jag kommer att träffa en framtida kollega, säger han.
Albin Storm deltog också under Pre-Karriärum som anordnades på JTH samma dag precis innan Xjobbsmässan.
Syftet med Pre-Karriärum var att informera och förbereda företagen inför Karriärum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som är ett av JTH:s största årliga event, vars syfte är att koppla samman näringsliv och studenter.
– Vi ska ställa ut på Karriärum i höst. Det var perfekt att få möjlighet att veta redan nu vad som är viktigt att tänka på inför det, säger Albin Storm.
Caisa Björndal, affärsutvecklare från Södra Munksjö, har besökt Xjobbsmässan under många år.
Den här gången var hon på plats för att träffa studenter och för att dela ut två stipendier.
De stipendium som Caisas företag delade ut var inom områdena byggnadsteknik och logistik, och det var två av de totalt 49 stipendier som delades ut under dagen.
– Det är jätteintressant att se hur studenterna har tänkt och att kunna hitta idéer till sin egen verksamhet. Sedan tycker jag att det är en enkel grej att göra för att glädja studenterna som har ägnat x antal år åt att vara här i Jönköping, säger Caisa Björndal.
Skogsmaskiner och dansk möbeldesign

Isak Ragnarsson har läst produktdesign med inriktning industriell design vid JTH. Han har designat om interiören av en skogsmaskinshytt för företaget Terry, som tillverkar små skogsmaskiner.
Isak Ragnarsson har läst produktdesign med inriktning industriell design vid JTH. Han har designat om interiören av en skogsmaskinshytt för företaget Terry, som tillverkar små skogsmaskiner.
– Deras nuvarande hytt var ganska gammal, hade dåligt med förvaring och var inte så snygg, så jag har gjort om all interiör så att det ska kunna vakumformas i plast. Jag har tänkt på förvaring och att det skulle kännas modernt. Jag har även tänkt på att förbättra användarupplevelsen och flyttat på ventilationen, satt upp både kopp- och snushållare samt ett uppfällbart tangentbord, säger Isak Ragnarsson.
Under dagen såg Isak fram emot att visa upp prototypen för Terry eftersom de aldrig har sett den i verkligheten tidigare.
– Efter examen ska jag söka lite jobb, men har ingenting som är helt spikat ännu. Jag kan tänka mig att jobba med något liknande i framtiden, för jag tycker att detta är väldigt kul, säger han.
Studenterna Molly Rothzen och Linnea Wernald har båda studerat produktutveckling möbeldesign vid JTH.
– Vi har byggt ett produktförslag på en möbel som ska vara en hyllning till en dansk designer som heter Grete Jalk. Hela vårt arbete handlar om bortglömda kvinnliga designers genom historien. I vårt examensarbete tar vi också upp lite både i dåtid och nutid varför kvinnliga möbeldesigners i många fall inte har nått samma ikonstatus som sina manliga motsvarigheter, säger Molly Rothzen.
Tjejerna har läst på om olika designers och valde till slut att göra en hyllning till den inflytelserika, men för många okända designern Grete Jalk.
– Vi har försökt anamma hennes formspråk och ledord i vår design av ett vitrinskåp. Vi hoppas att vi har plockat upp formen från Gretas stilrena uttryck, säger Linnea Wernald.

Molly Rothzen och Linnea Wernald har båda studerat produktutveckling möbeldesign vid JTH. De har byggt ett produktförslag på en möbel som ska vara en hyllning till den danska designern Grete Jalk.