AI-dagen på JU ska höja företagens kompetens inom AI

AI-dagen.

Syftet med AI-dagen är att höja näringslivets kompetens inom AI. Anmälan till konferensen har öppnat.

Nu är anmälan öppen till AI-dagen, som anordnas den 30 september 2021 av Jönköping University (JU) och Science Park. Syftet med dagen är att höja näringslivets kompetens inom AI (Artificiell Intelligens). Konferensen kommer att hållas på JU eller online beroende på de rådande restriktionerna.

Sonny Johansson.

Huvudmålgruppen för AI-dagen är företag i Jönköpings län, men tekniken är enligt Sonny Johansson (bilden) relevant även för den offentliga sektorn.

Tekniska Högskolan i Jönköping (JTH) har sedan 2015 gjort en strategisk satsning på AI inom både utbildning och forskning. Ett bra exempel på det är forskargruppen JAIL (Jönköping AI Lab) på JTH, som forskar inom tillämpad AI i samarbete med omkringliggande samhälle och näringsliv. JAIL fokuserar på teorier och metoder för bland annat datautvinning och maskininlärning och målet är att bli ett internationellt erkänt och nationellt ledande forskningslabb inom AI.

"Lättare än väntat i år"

I januari 2020 hölls AI-dagen för första gången på JU och den 30 september i år är det dags igen.

– Vi bestämde redan vid förra eventet att vi skulle köra en uppföljare. Eftersom vi fick så fina lovord den gången har det gått lättare än väntat i år. Pandemin rör givetvis till det och har gjort att eventet blir senare på året än vad vi tänkte från början, men nu har vi goda möjligheter att köra det digitalt om situationen kräver det, säger Sonny Johansson, universitetsadjunkt på JTH, som ingår i projektgruppen som jobbar med AI-dagen. Huvudmålgruppen för AI-dagen är företag i Jönköpings län, men tekniken är enligt Sonny Johansson relevant även för den offentliga sektorn.

Se möjligheterna för AI i sin bransh

Aktuell AI-forskning kommer att belysas och diskuteras i paneler under eventet, som är på svenska. Tanken är att deltagarna ska få se hur AI kan användas i olika branscher för att upptäcka möjligheterna för AI inom sitt eget verksamhetsområde. Den inriktningen återspeglas även i valet av talare under AI-dagen, som består av: Mouna Esmaeilzadeh (vården), Julian Togelius (tv- och dataspel), Staffan Truvé (cybersäkerhet) och Rickard König (Internet of Things).

– Med en sådan talaruppställning kan det inte bli annat än succé, säger Sonny Johansson.

AI-dagen 2000.

Såhär såg det ut i JU-aulan när AI-dagen anordnades för första gången, i januari 2020.

Fakta
* AI-dagen anordnas den 30 september 2021 kl. 09.30-15.00.
* Om restriktionerna tillåter det hålls AI-dagen i JU-aulan på Jönköping University, annars sker den online.
* Anmälan stänger den 16 september och antalet platser är begränsade.
* Kostnad: 600 kronor.
* Se hela programmet till AI-dagen och gör din anmälan via den här länken. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2021-05-12