JTH-standard för smarta byggnader används av Microsoft

Karl Hammar, JTH.

Karl Hammar, universitetslektor på Tekniska högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU), har utvecklat standarden RealEstateCore för smarta byggnader som används av både Microsoft, Vasakronan och Akademiska Hus.

Karl Hammar, universitetslektor på Tekniska högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU), har utvecklat standarden RealEstateCore för smarta byggnader, som används av landets två största fastighetsbolag Vasakronan och Akademiska Hus. Även Microsoft har valt RealEstateCore när de bygger om sitt företagshögkvarter i USA.

Microsoft-projekt.

Microsoft presenterade hösten 2020 delar av Karl Hammars forskningsprojekt Building Knowledge i ”The IoT Show”. Filmen visades även på en Microsoftkonferens i maj 2021 varefter många hörde av sig till Karl Hammar om Building Knowledge och RealEstateCore.

Mängden data som hanteras inom byggnader ökar ständigt för att styra saker som luftkonditionering, belysning, värme och åtkomstkontroll. RealEstateCore organiserar den datamängden för att optimera driften av fastigheter så att de blir mer energieffektiva och miljövänliga.

– Med RealEstateCore kan vi integrera data i byggnaderna på ett helt nytt sätt och därigenom få en samlad nytta av alla tidigare oberoende sensorsystem som sitter i ett hus. Det gör att vi kan utnyttja lokalerna och styra systemen bättre, utan att behöva byta ut en massa monterad utrustning, säger Karl Hammar.

Det kan handla om att olika system för temperatur, ventilation eller belysning i ett rum regleras beroende på hur mycket rummet utnyttjas och att den informationen är läsbar och användbar inte bara för fastighetsingenjörer, utan även för hyresgäster via webbsystem och appar.

– Den här integrationen av data och system är också grunden för många framtida tillämpningar, som exempelvis personalisering. Tänk om systemet kan bli smart nog att känna igen vem jag är och automatiskt anpassa rummet efter just mina preferenser, säger Karl Hammar.

Vasakronanhus i Malmö.

Vasakronan och Akademiska Hus har RealEstateCore driftsatt i hela sina fastighetsbestånd. Här är ett nybyggt Vasakronanhus i Malmö. Foto: Martin Sörbo, Vasakronan.

Viktigt att kunna erbjuda vad kunder efterfrågar

Vasakronan och Akademiska Hus har RealEstateCore driftsatt i hela sina fastighetsbestånd. De kräver också av byggbolagen de anlitar att RealEstateCore ska kunna användas i deras nya hus. Det är viktigt för dem att vara med på tåget och erbjuda moderna, spännande tjänster som deras kunder efterfrågar, betonar Karl Hammar. Han har utvecklat RealEstateCore bland annat genom sitt forskningsprojekt Building Knowledge Modular Knowledge Graphs Enabling Adaptive Real Estate, som genomfördes 2019-2020 inom KK-miljön SPARK vid Jönköping University.

Teknikjätten Microsoft använder sig av RealEstateCore när de bygger om sitt företagshögkvarter i Redmond, Washington. RealEstateCore finns även i Microsoftprodukten Azure Digital Twins, som säljs till kunder globalt. Karl Hammar var i Redmond i januari 2019 och presenterade sin forskning för ett utvecklingsteam på Microsoft.

– Det var då vi inledde vårt samarbete på riktigt. Allt skalas upp mångdubbelt när man jobbar med ett så stort bolag som Microsoft. De är oerhört professionella och har begåvade, seriösa anställda i alla led. När nu RealEstateCore blir standarden de använder i sina produkter för smarta byggnader framöver, och på deras campus, kan det få en enorm spridning, säger Karl Hammar.

"Exemplariskt samarbete"

Bert van Hoof, Partner Group Program Manager, Azure IoT på Microsoft, betonar att RealEstateCore-ontologin förenklar utvecklingen av Smart Building-system.

– Vårt samarbete med Karl Hammar och Jönköping AI Lab har varit exemplariskt. Vi ser fram emot att fortsätta det här samarbetet när vi tar itu med de kvarstående utmaningarna inom Smart Buildings-domänen, säger han.

Hösten 2020 presenterade Microsoft delar av Karl Hammars forskningsprojekt Building Knowledge och pratade om RealEstateCore i ”The IoT Show”, som du kan se via den här länken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Microsoft återanvände samma video vid sin årliga Build-konferens i slutet av maj 2021 och därefter har Karl Hammar blivit mer eller mindre nedringd av folk som är intresserade av Building Knowledge och RealEstateCore.

* Akademiska Hus, Idun Real Estate Solutions, JTH, RISE, Vasakronan och Willhem är medgrundare till RealEstateCore-konsortiet, som driver utvecklingen av den här standarden. Karl Hammar företräder JTH i konsortiets styrelse.

* Azure Digital Twins är en IoT-plattform för att integrera sensordata från och styrning av maskiner, fastigheter, produktionslinor med mera.

* EEF (Energieffektiviseringsföretagen) utsåg RealEstateCore till Årets framtidsföretag 2018. EEF skriver i motiveringen att RealEstateCore är ett starkt bidrag till mer och enklare energieffektivisering. Läs mer via den här länken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

* SPARK är JU:s forsknings- och utbildningsmiljö med inriktning på kunskapsintensiv produktrealisering och som drivs av JTH. Läs mer om SPARK via den här länken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

* Läs mer om RealEstateCore-konsortiet arbete här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

* Läs mer om Building Knowledge via den här länken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2021-07-01