Septemberljus blev en folkfest

Ljuseventet Septemberljus i Hovrättsparken.

Ljuseventet Septemberljus som anordnades av ljusdesignstudenter på Tekniska Högskolan vid Jönköping University tillsammans med Jönköpings kommun lockade många besökare.

Septemberljus kvällen den 25 september på Öster i Jönköping blev en folkfest. Ljuseventet anordnas av studenter som läser ljusdesign på Tekniska Högskolan vid Jönköping University i samarbete med Jönköpings kommun. I år uppträdde även elever från Kulturskolan med sång och dans.

Omkring 600 personer kom och såg Septemberljus som i år ägde rum på fyra platser på Öster i centrala Jönköping: Hovrättstorget, Hovrättsparken, Kristine kyrka och delen av Östra Storgatan som var sommargågata i somras. Det var mycket folk på och omkring Hovrättsparken under hela kvällen.

- Det var fantastiskt och jag kände en enorm stolthet över att få visa upp våra installationer för allmänheten. Flera besökare gjorde skuggfigurer eller dansade framför våra armaturer, vilket tillförde en lekfullhet och gav liv till de olika platserna, säger Sara Liljeström, student på ljusdesignprogrammet.

Studenterna höll guidade turer för besökarna och berättade om de olika installationerna, vilket många uppskattade. Varje plats hade sitt eget tema. På Hovrättstorget var temat rymden, i Hovrättsparken ”Rädda vårt vatten”, på Östra Storgatan Synthwave/80-tal och vid Kristine kyrka stadsbranden i Jönköping 1790.

Utställningen pågick till midnatt den 25 september, varefter den monterades ned av ljusdesignstudenterna och Jönköpings kommun.

2021-09-30