JTH mötte sina strategiska partners inom SPARK på Husqvarna

Representanter för JTH:s strategiska partners inom SPARK.

Industrins frågeställningar utgör grunden i projekten inom SPARK. Den 28 september hade JTH möte på Husqvarna med sina strategiska partners inom SPARK.

Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University hade den 28 september årligt möte med sina strategiska partners inom forsknings- och utbildningsmiljön SPARK. Mötet ägde rum på Husqvarna.

JTH har de här mötena för att fördjupa relationen med sina strategiska partners inom SPARK och för att ta del av deras forskningsagendor, utmaningar och strategier.

- Vi vill säkerställa att innovativa och hållbara lösningar till utmaningar för våra strategiska partners kan realiseras samt att kompetensförsörjningen är tryggad. Industrins frågeställningar utgör grunden i projekten inom SPARK och lösningarna som utvecklas sker i samproduktion, säger Salem Seifeddine, forskningschef vid JTH.

Han understryker att JTH genom SPARK fortsätter att bidra till samhällets utveckling samt säkerställer att vetenskapen når morgondagens applikationer och därmed stärker industrins konkurrenskraft.

Bild av Joel Karlsson, som jobbar på Husqvarna.

Joel Karlsson, produktionsteknisk gruppchef för monteringen på Husqvarna.

Visar på praktiska möjligheter

Joel Karlsson, produktionsteknisk gruppchef för monteringen på Husqvarna, tycker att SPARK-mötena är viktiga eftersom de visar vilka praktiska möjligheter som finns till samverkan inom SPARK och vad det kan medföra för Husqvarna. Han nämner AI (Artificiell Intelligens) som ett intressant område för dem.

- Vi måste ligga i framkant i produktionen och det vore intressant att se om AI kan skapa effektivare samt kvalitetssäkrande processer. Genom SPARK kan vi även få kunskap om AI från andra företag och hitta samarbeten med JTH om hur vi kan använda AI, säger Joel Karlsson.

Magnus Willman, Plant Manager på Kongsberg Automotive.

Magnus Willman, Plant Manager på Kongsberg Automotive.

"Gäller att vara uppdaterad"

Magnus Willman, Plant Manager på Kongsberg Automotive, nämner att det var länge sedan de var med på sådana här träffar på grund av Coronapandemin.

- Det dagliga springet i fabriken är vi bra på, men det är lätt att tappa omvärldsbevakningen. Det gäller att vara uppdaterad för att man ska behålla sin konkurrenskraft och det är därför vi är med här, säger han.

Fakta

JTH:s strategiska partners inom SPARK består av: Campus Värnamo, Combitech Sverige, Fagerhult Group, Husqvarna Group, Kongsberg Automotive, Saab, Scania CV AB och Träcentrum. Värdskapet för mötet roterar mellan dem. Nästa år äger mötet rum på Träcentrum i Nässjö.

Läs mer om SPARK via den här länken

Bild från mötet på Husqvarna där JTH mötte sina strategiska partners inom SPARK.

Från vänster: Salem Seifeddine, forskningschef på JTH, Linda Bergqvist, samverkanschef på JTH och Peter Swalander, operativ ledare.

2021-10-01