Studenter tog fram system för laddning av elbilar

JTH-studenter redovisar ett kursprojekt.

Studenterna skulle som kursavslutning sälja in laddningssystemet till en fiktiv investerare, som gestaltades av Jasmin Jakupovic, ansvarig för kursen Mjukvaruprojektmetoder.

58 datateknikstudenter på JTH tog under kursen Mjukvaruprojektmetoder i höstas fram ett system för laddning av elbilar.

Studenterna drev under kursen det fiktiva företaget FlexiCharge, som skulle bli en ny spelare på marknaden för laddningsstationer av elbilar. På sex veckor tog de fram ett fullt fungerande system med laddstationer, mobilappar för både iOS och Android, och backend-lagring i molnet.

Andreas Rowell, R&D Manager Digital Solutions på Husqvarna Group, ansvarade för projektet och var mycket imponerad av studenternas arbete.

– Att alla 58 studenter jobbade tillsammans i projektet medförde många nya utmaningar och ställde höga krav på koordinering och samarbete. Det har varit roligt och utvecklande även för oss i mentorteamet och jag tror att vi har lärt oss lika mycket som studenterna. Jag hoppas verkligen att vi får möjlighet att hjälpa till med kursen nästa år igen, säger Andreas Rowell.

Studenterna skulle som kursavslutning sälja in laddningssystemet till en fiktiv investerare, som gestaltades av Jasmin Jakupovic, programansvarig för Mjukvaruutveckling och mobila plattformar på JTH och ansvarig för kursen Mjukvaruprojektmetoder.

– Studenterna fick under kursen uppleva hur det var att jobba i ett stort, intressant, men även stressigt projekt, säger Jasmin Jakupovic.

Kursen skedde i samverkan med IT-företaget Knowit (tidigare Cybercom) i Jönköping. Deras bidrag till studenterna var bland annat systemkrav, riktlinjer för grafisk design och en övergripande systemarkitektur.

2021-11-03