Bo mindre och minska din energiförbrukning

Samer El Kari blev nyligen intervjuad i P4 Jönköping om att man kan minska sina uppvärmningskostnader genom att bo i mindre och smartare hus i framtiden.

Genom att bo i mindre och smartare hus i framtiden kommer vi att kunna minska våra uppvärmningskostnader, framhåller Samer El Kari, universitetsadjunkt på Tekniska Högskolan vid Jönköping University. Foto: Unsplash/Thierry Lemaitre

Elpriserna är rekordhöga och en stor del av kostnaden går till uppvärmning av den egna bostaden. För att minska energiförbrukningen och vår inverkan på klimatet kan det därför vara ett alternativ att bo i mindre bostäder. Det anser Samer El Kari, universitetsadjunkt på Tekniska Högskolan vid Jönköping University.

Bildporträtt av Samer El Kari, universitetsadjunkt på Tekniska Högskolan vid Jönköping University.

Samer El Kari, universitetsadjunkt på Tekniska Högskolan vid Jönköping University.

Samer El Kari blev nyligen intervjuad i P4 Jönköping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om att man kan minska sina uppvärmningskostnader genom att bo i mindre och smartare hus i framtiden.

- Det finns en direkt koppling mellan uppvärmningskostnaden och storleken på bostaden, sa han till P4 Jönköping.

"Kunden styr utvecklingen"

Honom veterligen sker dock ingen storskalig satsning på att bygga mindre bostäder, även om det finns en hel del eldsjälar som vill leva kompakt och minska sitt ekologiska fotavtryck på jorden.

- Som alltid är det kunden som betalar och därmed styr utvecklingen. Men den största drivkraften är plånboken och med högre räntor tror jag man skulle bli tvungen att bygga mindre hus, säger Samer El Kari.

Han spekulerar i att man i framtiden kommer kunna hålla nere sin energiförbrukning med hjälp av artificiell intelligens (AI), så att man exempelvis tvättar och diskar när belastningen på elnätet är som lägst och eltimmarna som billigast.

"Allt handlar om information"

- Tänk en framtid med smarta hem som även kan kommunicera med varandra och tar hänsyn till tillgång och efterfrågan. Allt handlar om information och hur vi hanterar den informationen så att den gör nytta för oss i vår energihushållning. Vår levnadsstandard kräver väldigt mycket el/energi och vi måste lära oss att använda varje kilowattimme som produceras på bästa tänkbara sätt, säger Samer El Kari.

Han får medhåll av Rickard Zetterstedt, konstruktionschef på hustillverkaren Trivselhus i Vetlanda, som också blev intervjuad av P4 Jönköping.

- Stora hus med stora ytor kostar givetvis mer att värma upp, så yteffektiva mindre hus är bättre vad gäller energiförbrukningen, sa Rickard Zetterstedt till P4 Jönköping.

Stapeldiagram av energiförbrukningen i ett småhus över ett år.

Alla hus har enligt Samer El Kari ett liknande konsumtionsmönste och staplarna ökar med den kalla temperaturen utomhus.

2022-01-20