”En viktig dag att fira”

Maria Riveiro, professor i datateknik på JTH.

Maria Riveiro, professor i datateknik på JTH, tycker det är viktigt att fira den internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskapen.

Den 11 februari är den internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskapen. En av många som brinner för den här frågan är Maria Riveiro, professor i datateknik på JTH.

- Det är viktigt att vi firar den här dagen för att uppmärksamma den roll som flickor och kvinnor spelar inom vetenskapen och att vi lyfter fram exempel på dessa fantastiska kvinnor som varje dag arbetar för att förstå världen vi lever i och göra den bättre, säger Maria Riveiro.

En betydande skillnad

Hon tycker att det finns en betydande skillnad mellan könen inom många områden relaterade till teknik och ingenjörskonst. Det gäller enligt Maria Riveiro tyvärr även vetenskapen och i synnerhet vetenskapen inom teknik och ingenjörsvetenskap genom att kvinnliga forskare inte synliggörs lika mycket som sina manliga kollegor. Hon tycker så klart att kvinnor som män ska studera vad de vill, men påpekar att fördelarna med att välja en teknisk utbildning är många.

"Tekniken är internationell"

- Tekniken är internationell, kreativ och innovativ och med en teknikexamen kan du få jobb var som helst i hela världen, oavsett om du vill jobba på kraftfulla it-bolag eller små, nystartade företag. Dessutom har tillämpningarna för teknik inga begränsningar, utan används inom alla områden man kan tänka sig som ekonomi, miljö, sjukvård och utbildning med mera, säger Maria Riveiro.

Personligen tycker hon att det är riktigt roligt, givande och tillfredsställande att jobba med teknik.

- Det finns så mycket man kan göra inom IT och det är en karriär i ständig förändring. Du lär dig saker varje dag och du måste vara kreativ, innovativ och kunna lösa problem i multidisciplinära team. Dessutom är det bra betalt, säger Maria Riveiro.

2022-02-11