Youtubestjärnan Simone Giertz: "Teknik är en tydlig väg framåt"

Simone Giertz, Queen of shitty robots.

Uppfinnaren och Youtubestjärnan Simone Giertz har alltid varit intresserad av att bygga och skapa saker, men upptäckte glädjen med teknik först efter skolåren.

Uppfinnaren Simone “Queen of Shitty Robots” Giertz har över 2,6 miljoner följare på Youtube och är glad om hon kan öka teknikintresset bland unga, även om det inte var tanken från början.

- Det finns så mycket roligt man kan göra med teknik om man bara har verktygen för det, säger hon.

Simone Giertz har nått en storpublik på bland annat Youtube med filmer om sina egenbyggda robotar som fixar din frukost, hackar dina grönsaker eller väcker dig med en örfilande gummihand. Gemensamt för många av hennes uppfinningar är att de inte är fulländade, utan att det slutar med att hon får frukosten i knät eller att gummihanden trasslar in sig i hennes hår. Hon har även gått in i större projekt, som när hon med hjälp av andra byggde om sin elbil Tesla Model 3 till en pickup som hon har döpt till ”Truckla” (Tesla pickup truck). Den fungerade dessutom som den skulle, utan någon komisk utgång.

"Då blev jag kär på riktigt"

Simone Giertz har inte läst teknik själv och det var först när hon förstod vad hon kunde göra med teknik och använda det på ett kreativt sätt som hon blev intresserad av det. Det skedde i vuxen ålder, bara för några år sedan.

-Men då blev jag kär på riktigt. Tidigare ville jag aldrig lära mig sakerna för sakernas skull, utan för att jag behövde det till att bygga exempelvis en maskin, säger hon.

Teknikintresset bland unga i Sverige är lågt och många tror att Simone Giertz startade sin Youtubekanal för att vända den trenden, särskilt bland unga kvinnor.

"Vill dela min entusiasm med andra"

- Jag skulle kunna säga, att ja, det var alltid tanken, men det var ju inte det. Det är en jättebra sidoeffekt om det händer och jag vill dela min entusiasm med andra, men jag började med det här för att det var så roligt. Däremot är det viktigt att det görs tekniksatsningar mot ungdomar. Vi behöver bättre lösningar på många av de problemen som vi har och teknik är en tydlig väg framåt, säger Simone Giertz.

Hennes råd till unga teknikintresserade är att tillåta sig själva att spendera tid på det man är intresserad av, även om man inte har ett tydligt mål med det.

- Vi är så himla duktiga på att tänka att det som är tråkigt är viktigt och att det är viktigt om det är tråkigt. Fortfarande, om något är för roligt så känner jag mig nästan skyldig för att jag spenderar tid på det och det är ju helt bakvänt. Det är ju det man tycker är roligt som är bra på. Jag skulle aldrig ha lyckats skapa mig det här jobbet om jag inte tillåtit mig själv att lägga tid på saker som jag tyckte var roliga, vilket var Shitty Robots, utan att riktigt ha ett mål med det. Och så visade det sig att andra människor tyckte det var roligt också.

Hade inte valt den titeln själv

Epitetet Queen Of Shitty Robots fick hon när hon började lägga ut sina filmer på webbplatsen och diskussionsforumet Reddit.

- Jag hade inte valt den titeln själv, för det är något väldigt pinsamt med att kalla sig "queen", men if you cant beat them, join them, säger hon och skrattar.

Motivation är en nyckel för Simone Giertz.

- Det är jätteviktigt att jag är riktigt pepp på det jag gör och det tror jag att folk märker. Om du tycker att något är roligt, intressant eller coolt så är det nog andra människor som också tycker det är roligt, intressant eller coolt. Men det är en utmaning, för om jag jobbar för mycket eller pressar mig själv för hårt så slutar jag vara pepp och då fallerar allting. Så jag får vårda min entusiasm.

Hade Oppfinnar-Jocke som förebild

Som liten hade hon Oppfinnar-Jocke från Kalle Ankas värld som förebild, så hur ser hon på honom i dag när hon själv är uppfinnare?

- Jag tycker mest det är ganska roligt att jag hade bättre koll på vad jag ville göra när jag var sju år än när jag var 17. Sedan är det roligt att kalla sig uppfinnare för det låter som att man kommer från en serietidning. En uppfinnare är också en person som löser problemen och skapar nya saker. Jag tror att väldigt många är uppfinnare utan att kalla sig för det.

Simone Giertz, Queen of shitty robots.

Simone Giertz har nått miljonpublik på Youtube med filmerna om sina egenbyggda robotar. Här bär hon sin tandborsthjälm, som borstar tänder hellre än bra.

2022-04-19