JTH-student har byggt ufo-armaturen som hänger i Service Center

Philip Nilsson, student på ljusdesignprogrammet på JTH.

Det var när Philip Nilssons grupp valde temat rymden inför ljuseventet Septemberljus i höstas som han kom fram till att han ville bygga en armatur som ett ufo.

Philip Nilsson som läser andra året av ljusdesignprogrammet på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University har ritat och byggt ufo-armaturen som hänger i Service Center på campus.

- Det häftigaste med armaturen är att den ändrar skepnad och form från nästan varje ny vinkel du ser den ifrån. Speciellt när man skickar färgat ljus på den, säger han.

Det var när Philip Nilssons grupp valde temat rymden inför ljuseventet Septemberljus i höstas som han kom fram till att han ville bygga en armatur som föreställde ett ufo. Han har fått hjälp med tekniken till armaturen och vill särskilt tacka Martin Kall på belysningsföretaget Hide a Lite i Bankeryd. Armaturen är två meter i diameter och 1,2 meter hög så det var mycket som skulle stämma för att få den stabil, men det gick bra och Philip Nilsson är överlag väldigt nöjd med resultatet.

- Den mesta av konstruktionen hade jag bara visualiserat innan, men jag är glad för att jag trodde på det här och körde på utan att tveka.

Han bestämde sig för att armaturen skulle bli så bra att den skulle kunna hänga någonstans på Jönköping University. Det gav honom motivation under de cirka 100 timmar som han jobbade med projektet, från skiss till färdig armatur.

Armaturen hängdes i mitten av mars upp på Service Center och Philip Nilsson tycker den gör sig bra där. Han trivs jättebra med både sin utbildning, sin klass och sina lärare.

- Det jag framförallt uppskattar med utbildningen är vi lägger ned mycket tid på att bli riktigt duktiga på ljus och på att kunna lyfta andra yrkesområden som arkitektur och inredningsdesign samt infrastruktur i stort, säger han.

Läs mer om ljusdesignprogrammet på JTH här

Armatur som hänger i Service Center på Jönköping University.

Det häftigaste med armaturen tycker Philip Nilsson är att den ändrar skepnad och form från nästan varje ny vinkel man ser den ifrån, speciellt när lyses upp med färgat ljus.

2022-04-22