Nytt ljusforskarnätverk hade konferens på Jönköping University

Ljuskonferens på Tekniska Högskolan.

Belysning med så kallade 60x60-plattor av olika kvaliteter visades under ljuskonferensen på Tekniska Högskolan vid Jönköping University.

Studenter, forskare och företag deltog den 12 maj i ljuskonferensen “Light Awareness- Measurement and Application” på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU).

Johannes Lindén, Katharina Wulff, Myriam McCulloch-Aries och Ute Besenecker.

Johannes Lindén, Lunds universitet,Katharina Wulff, Umeå universitet, Myriam Aries, Jönköping University, och Ute Besenecker, KTH, ingår alla i Light Collaboration Network. De höll varsin föreläsning under konferenen.

- Det var en jättebra konferens, jag är helt överväldigad, säger Johannes Lindén, ljusforskare på Lunds universitet och en av föreläsarna under konferensen.

Det kom cirka 85 deltagare till konferensen, som anordnades av det nystartade ljusforskarnätverket Light Collaboration Network (LCN) och avdelningen för byggnadsteknik och belysningsvetenskap på JTH. Syftet med konferensen var dels att informera om ny forskning om hur ljus påverkar folks välmående, dels sammanföra ljusdesignstudenter från olika lärosäten.

Ljusflimmer och färgtemperaturer

Omkring 35 ljusdesignstudenter från JTH (grund) och KTH i Stockholm (master) fanns med på konferensen tillsammans med forskare och lärare från JTH, KTH, Lunds universitet och Umeå universitet. Där deltog även representanter från Fagerhults belysning och Hide-a-lite. De bjöds bland annat på föreläsningar och experiment om ljusflimmer, bländning, olika färgtemperaturer och mätning av ljus.

- Spännande att få lära sig mer om ny forskning om ljusdesign. Ljus finns överallt och påverkar så mycket mer än man tror, så det är superviktigt, säger Henrik Lindberg från ljusdesignprogrammet på JTH.

Elsa Frisén som läser masterutbildningen i ljusdesign på KTH, tyckte det var väldigt lärorikt att vara med på konferensen.

- Det är värdefullt för oss att få träffa alla kunniga forskare och kul att utbyta tankar och idéer med ljusdesignstudenterna på JTH.

"Får känslan av att vara hos tandläkaren"

I ett av ljusdesignlabben på JTH visades olika typer av belysning med så kallade 60x60-plattor.

- Det finns bra exempel på 60x60-plattor, men många inom offentliga miljöer jagar det lägsta priset och då blir kvaliteten därefter. Starka lysande ytor mot mörka ytor är jobbigt för ögat och kan leda till spänningshuvudvärk, trötthet och nedsatt arbetskapacitet. Man får känslan av att vara hos tandläkaren och det vill man ju inte. I stället ska man ha mildare ljus som även kan riktas uppåt, säger Johan Röklander, laboratorietekniker på ljusdesignprogrammet.

"En jätteutmaning"

Johannes Lindén, koordinator för Light Collaboration Network, menar att det har stor betydelse för alla inblandade att mötas och nätverka på det här sättet.

- Det leder till interaktioner, synergieffekter och samarbeten samt inspiration för studenterna att lära sig mer, för ljus är ett komplext och multidisciplinärt ämne, säger han.

Bra ljus märks inte alltid, menar Johannes Lindén.

- När man går in i en lokal och känner hur skönt det är där men inte vet varför, då kan det bero på bra belysning. Det är en jätteutmaning att lyckas med i vardagen, att ljuset har effekt, men inte sticker ut, säger han.

KTH-studenter under konferens på JTH.

KTH-studenterna intog fikat ute i solen.

JTH-studenter under konferens.

”Spännande att få lära sig mer om ny ljusforskning, säger Henrik Lindberg, en av ljusdesignstudenterna på JTH som deltog i konferensen.

Katharina Wulff, universitetslektor vid Umeå uniersitet och Myriam Aries, professor i ljusvetenskap på Tekniska Högskolan vid Jönköping University.

Katharina Wulff, universitetslektor vid Umeå uniersitet och Myriam Aries, professor i ljusvetenskap på Tekniska Högskolan vid Jönköping University, under deras föreläsningar.

Fakta

Light Collaboration Network är ett nätverk öppet för alla som har ett intresse av ljus. Närverket har en styrelse bestående av sammanlagt fem forskare från Jönköping University, KTH, Lunds universitet och Umeå universitet. Jönköping University representeras i nätverket av Myriam Aries, professor i ljusvetenskap på JTH.

Läs mer om Light Collaboration Network här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Ljusdesignprogrammet på Tekniska Högskolan vid Jönköping University här Öppnas i nytt fönster.

2022-05-20