JU-studenter har tillverkat möbler till skogshotell designat av Gert Wingårdh

Lina Palmér, student som tillverkat möbler till Trakt Forest Hotel.

Lina Palmér är en av studenterna som har utformat och tillverkat stolar och soffbord till Trakt Forest Hotel.

Studenter som nyligen tog examen från programmet produktutveckling med möbeldesign på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) har designat och tillverkat trämöbler till skogshotellet Trakt Forest Hotel i Holsbybrunn utanför Vetlanda. Hotellet, som är designat av Gert Wingårdh känd från bland annat tv-programmet "Husdrömmar", invigs den 14 juni.

Trakt Forest Hotel i Holsbybrunn.

Här är en av de fem skogssviterna till Trakt Forest Hotel, som är ritat av Gert Wingårdh.

Samarbetet tog sin början när ägarna till Trakt Forest Hotel, Mattias och Sandra Sälleteg, läste om produktutveckling med möbeldesign-programmet på JTH på nätet och kontaktade Victor Strandgren, programansvarig för utbildningen. De har under resans gång besökt Träcentrum i Nässjö där utbildningen hålls och gett feedback till studenterna som varit delaktiga i projektet. Victor Strandgren ser det som en enastående möjlighet att ha Trakt Forest Hotel som ett showroom för möbler från produktutveckling med möbeldesign-programmet.

- Det är en mycket bra exponeringsyta för oss, som vi kan uppdatera regelbundet. Jag är imponerad av studenterna i projektet, som har lyckats designa möbler som jag tror kommer att förhöja hotellgästernas upplevelser, säger Victor Strandgren.

Trästolar, soffbord och sittbänkar

Hotellet har fem skogssviter och studenterna har framställt två trästolar och ett soffbord till varje svit. Möblerna är placerade vid panoramafönstren med vacker utsikt mot skogen. Dessutom bidrar produktutveckling och möbeldesign-programmet med en sittbänk till var och en av sviterna.

Viggo Grip och Lina Palmér var två av studenterna i projektet. De inspirerades av den småländska pinnstolen men ville ha mer av en lounge-känsla, vilket resulterade i en robust pinnstol med ordentligt bakåtlut på stolsryggen.

- Vi försökte framhäva skogen genom att enbart använda trämaterial (ek) och med handhyvlad yta på vissa komponenter för att få en naturlig känsla, säger Viggo Grip.

"Modern tappning av den småländska pinnstolen"

Lina Palmér liknar deras stol, som heter "Virga" (pinne på latin), vid en modern tappning av den småländska pinnstolen.

- Det är en rejäl stol och man ska känna att det är kvalitet och lyx. Möblerna har en slags lekfullhet över sig, samtidigt som de är eleganta och enkla i sin design. Lutningen på stolsryggen ser överdriven ut, men man sitter bekvämt och det är huvudsaken, säger Lina Palmér.

"En stor ära"

Viggo Grip och Lina Palmér beskriver projektet som otroligt lärorikt och att det verkligen har satt deras kunskaper på prov. De tycker det är roligt att möblerna kommer att användas av hotellgästerna och ser det som en stor ära att Gert Wingårdh har ritat sviterna som möblerna kommer att stå i.

- Han har en fantastisk kunskap inom design, så det känns helt otroligt, säger Lina Palmér.

Läs mer om produktutveckling med möbeldesign-programmet här
Läs mer om Träcentrum här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer om Trakt Forest Hotel här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Student på produktutveckling med möbeldesign-programmet.

Victor Strandgren, programansvarig för produktutveckling med möbeldesign på JTH, är imponerad av studenternas arbete och menar att deras möbler kommer att förhöja hotellgästernas upplevelser.

Trästolar som gjorts av studenter på Jönköping University.

Stolarna och borden står placerade framför panoramafönstren i hotellsviterna.

2022-06-14