Lyckade JTH-utställningar under Nobel Week Lights

Nobel Week Lights ljusfestival under Nobelveckan

Ljusdesignstudenternas installation "Perspective" från Nobel Week Lights

Två ljusinstallationer finns med under Nobel Week Lights skapade av studenter från ljusdesignprogrammet på Tekniska Högskolan (JTH), Jönköping University (JU).

Nobel Week Lights är en ljusfestival i Stockholm 3-11 december som uppmärksammar Nobelpristagare genom åren och deras insatser.

Med bland de 22 ljusinstallationerna finns bidragen ”Perspective” och ” Divina Proportione Louise” från JTH. Båda med kopplingar till Louise Glück, Nobelpristagare i litteratur 2020.

Omfattande installation

Studenterna berättar att det var kallt och mycket slit med att rigga ljusinstallationerna, men att det gick bra. ”Perspective” är en omfattande installation med över 65 armaturer och många detaljer att ta hänsyn till, allt från programmering till stöldsäkerhet.

- Hela teamet kämpade på otroligt bra och det var inte många stunder vi fick sitta ner. Det var tur att vi hade med oss våra otroliga lärare, Johan Röklander och Mikael Petersson, som kämpade på med en otrolig lösningsorienterad energi hela helgen, berättar Sofia C Lindén, student och projektledare för ”Perspective”-installationen.

Positiv respons

Redan första kvällen var det hundratals besökare som vandrade genom skulpturparken vid Moderna Museet där ”Perspective” går att betrakta. JTH-studenterna har fått positiv respons både från besökare och organisatörerna av Nobel Week Lights.

Under veckan väntas tiotusentals besökare vandra genom installationen och uppleva studenternas tolkning av Louise Glücks dikter. Philip Nilsson, som också läser ljusdesignprogrammet på JTH ställer vid sidan av ”Perspective” ut ljusskulpturen ”Divina Proportione Louise” på egen hand på Sergels Torg.

2022-12-07