Före detta JTH-student listad som hållbarhetstalang

En av fjolårets hållbarhetstalanger Niklas Carlborg

En av fjolårets hållbarhetstalanger Niklas Carlborg med en Högskoleingenjörsexamen i Byggnadsteknik vid JTH.

För andra året i rad är två tidigare studenter från Jönköping University (JU) med på listan över landets hållbarhetstalanger, som utses av Tidningen Aktuell hållbarhet. En av dem är Niklas Carlborg, 31, som har en högskoleingenjörsexamen i Byggnadsteknik med inriktning Byggnadsutformning med arkitektur på Tekniska Högskolan (JTH) vid JU.

- Utbildningen har varit en bra språngbräda för att i yrkeslivet kunna fördjupa mig i hållbarhet inom bygg- och fastighetsbranschen, säger Niklas Carlborg.

Aktuell hållbarhet listar varje år 33 personer i Sverige alla 33 år eller yngre som har gjort avtryck inom hållbarhetsområdet. Listan innefattar bland annat programmerare, politiker, samhällsplanerare och entreprenörer. Niklas Carlborg, som kom med på fjolårets hållbarhetslista, jobbar som projektledare, projekteringsledare och hållbarhetsledare på teknikkonsultföretaget Sweco. Det innebär bland annat att han är involverad i olika kompetenshöjande projekt internt inom hållbarhet.

Klimatavtrycket avgörande vid beslut

Niklas har ett stort engagemang och vill att kommande generationer ska få samma förutsättningar som vi har. Därför kommer varje nytt projekt starta med frågan ”Hur kan vi göra detta projekt mer hållbar?” Därmed kommer klimatavtrycket bli en avgörande parameter för alla beslut i ett projekt.

På frågan hur det känns att vara med på årets lista svarar han att det är fantastiskt roligt.

- Det ger energi att få höra att det arbete man lägger ner är uppskattat och sett av många. Det är viktigt för att fortsätta orka kämpa för en hållbar framtid, avslutar Niklas Carlborg.

Inspirerar till en hållbar framtid

En av fjolårets hållbarhetstalanger Melker Larsson.

Även den före detta JIBS-studenten Melker Larsson har utsetts till en av fjolårets hållbarhetstalanger av tidningen Aktuell hållbarhet.

Den andra före detta JU-studenten på Aktuell hållbarhets lista över landets hållbarhetstalanger är Melker Larsson, 24 år, tidigare student från Jönköping International Business School (JIBS) vid JU med en examen från programmet Sustainable Enterprise Development.

- Utbildningen har påverkat mig mycket, framförallt i mitt tankesätt. Jag upplever att ämnena som utbildningen berörde öppnade upp nya konversationer och perspektiv som jag inte hade tillgång till tidigare, säger Melker Larsson.

2023-01-10