Ida Hiben på Tekniska Högskolan nominerad till Årets unga ledande kvinna

Ida Hiben på Tekniska Högskolan vid Jönköping University är nominerad till Årets unga ledande kvinna.

Ida Hiben, koordinator på Tekniska Högskolan vid Jönköping University, är nominerad till Årets unga ledande kvinna. Foto: Day Fotografi

Ida Hiben, koordinator på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU), är nominerad till Årets unga ledande kvinna i Jönköpings län 2022 för sitt engagemang med att träna unga tjejer i basket på Råslätt i Jönköping.

- Bara att någon ser mig som en ledarförebild känns stort och att även bli nominerad till Årets unga ledande kvinna är otroligt roligt och väldigt hedrande, säger Ida Hiben.

Projektet ”Basket för tjejer på Råslätt” drivs sedan tre år tillbaka av Brahe Basket med mål att få fler unga tjejer som bor på Råslätt ha en aktiv vardag, hitta en gemenskap och ett sammanhang samt lära sig att spela basket. Ida Hiben är coach för ett lag med högstadietjejer som tränar tillsammans varje vecka.

- Vi är där för att träna basket, men vi diskuterar även saker som skola, familj, framtidsdrömmar och konflikter. Mitt mål är att vara en trygg och peppande vuxen i tjejernas vardag, säger Ida Hiben, som själv har spelat basket på elitnivå.

Hon berättar att intresset för satsningen har varit enormt och att de nu har över 80 tjejer från fjärde till nionde klass som tränar basket med dem på Råslätt.

- Jag brinner för basket som sport, men ännu viktigare är allt som barn och ungdomar får på köpet genom idrotten. De får vänner, ett sammanhang och lär sig om sig själva och hur man arbetar i grupp. Det är byggstenar som man har med sig för resten av livet.

Nomineringen till Årets unga ledande kvinna motiverar Ida att fortsätta engagera sig som ledare och att uppmuntra andra att göra samma sak.

- Alla behövs för att göra skillnad och om fem, tio år hoppas jag att det är mina baskettjejer som är nominerade till Årets unga ledande kvinna!

Även JTH-alumnerna Johanna Serrander, Byggnadsteknik, och Jingyi Zhang Edenborg, Supply Chain Operations Management, är nominerad till Årets unga ledande kvinna och Årets unga ledande styrelsetalang i Jönköpings län 2022.

Läs mer här

Motivering, Ida Hiben

"På bara tre år har initiativet "Basket för tjejer på Råslätt" där Ida är en av coacherna, gått från 0 till cirka 80 aktiva tjejer. Som coach har Ida fokuserat på ledarutveckling och att få tjejerna att se sig själva som ledare, vilket lett till att fler tjejer själva tagit klivet och blivit hjälpledare inom projektet. Med sitt helhjärtade engagemang för basket, men framför allt för integration, inkludiering och socialt arbete är Ida en förebild för ledare inom alla branscher".

2023-02-21