Forskning visar att återflyttningsbeslut behöver mer stöd

Movin Sequeira på Tekniska Högskolan vid Jönköping University.

Movin Sequeiras forskning kan hjälpa företag i beslutsprocessen om de ska ta hem sin tillverkning från andra länder.

Movin Sequeiras forskning kan hjälpa företag besluta om de ska ta hem sin tillverkning från andra länder (reshoring). Nyligen försvarade han framgångsrikt sin doktorsavhandling vid Tekniska Högskolan (JTH) vid Högskolan i Jönköping (JU).

Movin Sequiera på Tekniska Högskolan vid Jönköping University.

Movin Sequeira försvarade framgångsrikt sin doktorsavhandling på Tekniska Högskolan vid Högskolan i Jönköping.

Efter pandemin och försörjningsbristkrisen har intresset växt bland många företag att ta tillbaka sin tillverkning från andra länder (reshoring). Men beslutsunderlaget på det området är begränsat. Movin Sequeira har undersökt de faktorer som företag bör ta hänsyn till och resonera kring vid ett sådant beslut.

- Sådana här återflyttningsbeslut involverar många kvalitativa faktorer, vilket medför att nya typer av beslutsstöd måste undersökas, säger Movin Sequeira.

Cirka 100 faktorer

Han har identifierat cirka 100 faktorer som inkluderar kostnad, kvalitet och ledtid för företag som funderar på att ta hem sin produktion och de har stor betydelse, vilket även tidigare forskning visar.

– Det förvånade mig dock att hållbarhet inte fick så stort utrymme. Det visar att chefer inom industrin behöver mer stöd för att inkludera kvalitativa faktorer, som hållbarhet, för att fatta den här typen av beslut, säger Movin Sequeira.

I sin avhandling har han utforskat bland annat en modell baserad på maskininlärningsalgoritmer, som är genomförbar men behöver anpassas till varje enskilt företag. Det han gillade bäst med doktorandstudierna var att få träffa de smartaste personerna inom hans forskningsområde och att han alltid lärde sig något nytt. Andra fördelar var att han fick delta på konferenser, uppleva olika kulturer och allmänt vidga sina sinnen.

Älskar samspelet med näringslivet

Movin Sequeira arbetar idag som utbildningsledare och lärare på Yrkeshögskolan Jönköping och älskar samspelet med det regionala näringslivet och att omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken.

- Jag blir nog kvar inom akademin ett tag till. Det är här jag tror att jag kan ge tillbaka till samhället och det är fascinerande att få vara med på resan när dina elever tar steget ut i arbetslivet.

Movin Sequeira är född och uppvuxen i Indien där han tog sin kandidatexamen i maskinteknik. 2015 flyttade han till Jönköping där han tog en masterexamen i Production Engineering and Management på JTH. Därefter antogs han till doktorandstudier inom Production System och den 24 mars försvarade han framgångsrikt sin doktorsavhandling med titeln: ”Decision Support for Multi-Criteria Evaluation of Manufacturing Reshoring Decisions".

Opponent vid Movin Sequeiras disputation var professor Jan Stentoft från Syddanska Universitet.

Ledamöterna i betygsnämnden var: docent Andreas Feldmann, KTH, docent Ala Arvidsson, Chalmers tekniska högskola och docent Shahryar Sorooshian, Göteborgs universitet.

Handledare för Movin Sequeira var docent David Eriksson, JTH, och docent Leif-Magnus Jensen, Högskolan Väst.

Läs Movin Sequeiras doktorsavhandling här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2023-04-06