JTH-studenter på utbyte i Bangkok: "Oerhört berikande"

Studenter från Tekniska Högskolan vid Jönköping University på utbyte i Bangkok, Thailand.

Ett tiotal JTH-studenter är under vårterminen på utbyte i Bangkok, Thailand.

Ett tiotal studenter från Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) gör under våren en utbytestermin på skolans partneruniversitet i Bangkok. Många av dem kombinerar studierna med praktik eller examensarbete på något av skolans många samarbetsföretag i Bangkok.

Europeiska Handelskammaren i Bangkok.

Johan Pettersson har under sin praktik på Europeiska Handelskammaren varit med och diskuterat samarbeten mellan europeiska och thailändska företag.

- Min tid i Thailand har varit en oerhört berikande upplevelse, både personligt och professionellt, säger Johan Pettersson, som läser logistik och ledning på JTH.

Det är JTH Internationella campus (IC), som erbjuder studentutbyten på skolans partnersuniversitet i länder som USA, Brasilien, Mexiko och Thailand. Johan Pettersson gör sin praktik på Europeiska Handelskammaren i Bangkok, som hjälper europeiska företag att etablera sig i Thailand.

- Jag har fått träffa Thailands Board of Investment och varit med och diskuterat affärsmöjligheter, investeringar och samarbeten mellan Europa och Thailand. Det har gett mig en unik inblick i den thailändska marknaden och dess potentiella tillväxtmöjligheter, säger Johan Pettersson.

Simmat med hajar

I vintras deltog han med flera JTH-studenter på en affärs- och nätverksträff i Bangkok, som anordnades av den thai-svenska handelskammaren och JU och där ett flertal företag medverkade. Vid sidan av alla affärsmöten har Johan Pettersson besökt olika delar av Thailand och bland annat simmat med hajar. Skulle han få lite hemlängtan vet han flera butiker som säljer svenskt godis eller så kan han ta en tur till IKEA för att äta potatismos med köttbullar.

Oscar Kullberg, som också läser logistik och ledning på JTH, bidrar under sin praktik med idéer och lösningar till logistikrelaterad projekt på företaget MuvMi i Bangkok.

- Jag är med och utvecklar system som sedan implementeras i deras verksamhet, säger han.

Lunch för 15 kronor på universitetet

Han har praktik tre, fyra dagar i veckan och studerar på Rangsit University en dag per vecka. Han har läst kurser som ”Integrated Marketing Communcation”, ”Cross Cultural Management” och ”Export-Import Management”, som han känner är relevanta för hans utbildning. Kurserna ges i en byggnad för internationella studier där utbytesstudenterna även har sin matsal och äter lunch för 15 kronor.

På fritiden utforskar han och hans klasskompisar gärna Bangkok och testar det thailändska köket. Det blir även mycket bad och de har tillgång till både takpool och gym i huset där de bor.

- Har vi tid på helgerna brukar vi passa på att upptäcka andra delar av Thailand och kanske åka ut till någon ö.

Ger fördelar på arbetsmarknaden

Roy Andersson, internationaliseringsansvarig på JTH, betonar att studenterna genom utbytena får internationell erfarenhet av både studier och jobb, vilket kommer att ge dem fördelar på arbetsmarknaden. Dessutom får de minnen för livet.

- Även företagen har mycket att vinna på att ta emot våra studenter. De får hjälp med att utveckla sin verksamhet och kan hitta nya medarbetare. De får även del av vår forskning och våra nätverk på JTH, säger Roy Andersson.

Läs mer om JTH Internationella campus här Öppnas i nytt fönster.

Takpool i Bangkok.

Här är takpoolen till huset där JTH-studenterna bor.

2023-04-13