JTH-student i utvecklingsprogram för kvinnliga ingenjörer

Masterstudenten Agnes Stjernberg på Tekniska Högskolan i Jönköping (JTH) vid Jönköping University (JU) är en av 40 ingenjörsstudenter i landet som under våren har deltagit i utvecklingsprogrammet Female Technical Engineer för kvinnliga ingenjörsstudenter.

– Alla vi är nyfikna och vill mycket, säger hon.

Agnes och andra deltagare lyssnar på en föreläsare

Agnes Stjernberg (i mitten på bilden) deltog i programmet Female Technical Engineer. Foto: GoCig.

Agnes Stjernberg, som läser Production Engineering and Management på JTH blev kontaktad av Female Technical Engineer, som uppmanade henne att söka deras utvecklingsprogram.

– I början visste jag inte så mycket om dem, utan det var mest en kul grej. Men nu ser jag vad det ger att träffa många olika företag och nätverka med deltagarna i programmet, säger Agnes.

Syftet med företagsbesöken är att ge studenterna djupare förståelse för hur olika företag arbetar. Agnes ser dem

– Företagen vi kommer till är väldigt duktiga på att anpassa besöken till varje individ beroende på vad man pluggar. De är intresserade av vilka vi är och vad vi kan för att se hur vi skulle kunna passa in hos dem, fortsätter Agnes.

Här besöker Agnes Stjernberg med flera deltagare LKAB:s järnmalmsgruva i Kiruna. Foto: GoCig

Utvecklingsprogrammet har inneburit en hel del resande för Agnes, till städer som Kiruna och Stockholm och hon använder restiden till att skriva på sitt examensarbete.

Agnes anser att fler tjejer borde söka till Female Technical Engineer för att vidga sina vyer, få nya erfarenheter och bredda sina kontaktnät. Själv ville hon även framhäva JU som lärosäte.

– Jag är väldigt nöjd med min utbildning och det är viktigt att visa upp vad vi på JU kan erbjuda stora företag, säger Agnes.

Programmet avslutades med att årets Female Technichal Engineer utsågs på en gala i Stockholm den 3 maj. Agnes var en av tio nominerade till priset, men vann gjorde Cajsa Liljencrantz från Kungliga Tekniska Högskolan.

Följande företag har deltagit i programmet: New Boliden, LKAB, Schneider Electric, Holmen, Atlas Copco, Rejlers, Xylem, Northvolt och Nya Ledarskapet.

2023-05-18