Xjobbsmässan - ”Roligt att se studenternas entusiasm”

Student på Xjobbsmässan.

Alexandra Persson har designat ett ergonomiskt armstöd till kontorsstolar, som hon visade upp på Xjobbsmässan.

Cirka 340 personer besökte Xjobbsmässan på Campus Arena där avgångsstudenterna på Tekniska Högskolan vid Jönköping University ställde ut sina examensjobb den 1 juni.

- Roligt att se den entusiasm som studenterna visar, säger Stefan Wärn, Head of Product Portfolio Management på Saab Security and Defense System.

Xjobbsmässan.

Johanna Johnsson (till vänster) och Therese Tufvesson (till höger) vann stipendiet för bästa presentation och Molly Monaghan (tvåa från vänster) tog hem stipendiet för bästa affärspotential. Bredvid henne står Linda Bergqvist, samverkanschef på Tekniska Högskolan.

Förutom att se examensjobben var Stefan Wärn på mässan för att synliggöra Saab och visa att de är väldigt intresserade av JTH:s studenter.

- Vi har flera exjobb här i dag som visas och det är spännande att få insyn i studenternas arbeten, sägerhan.

David Wikström, biträdande regionchef på BSV Arkitekter och Ingenjörer, tyckte det var roligt och inspirerande att möta studenterna och se deras innovativa idéer på mässan.

- Vi vill synas i samband med Tekniska Högskolan för att skolans studenter ska få upp ögonen för oss. De håller en hög nivå och är intressanta för oss för att vi agerar lokalt nära såväl beställaren som entreprenören, säger han.

"Det här är vi stolta över"

Ingrid Wadskog, vd för JTH, trivdes i myllret av folk och alla pågående samtal på mässgolvet.

- Det är en jättehärlig känsla här inne och det är roligt att höra studenternas engagemang när man pratar med dem. Det här är vårt sätt att visa upp för företagen vad vi gör och det är vi är stolta över, säger hon.

Johanna Johnsson och Therese Tufvesson som nu tar civilingenjörsexamen i industriell produktframtagning vann stipendiet för mässans bästa presentation. Priset delades ut av JTH och summan var på 10 000 kronor.

- Jättekul, men vi blev chockade att vi vann, säger Johanna Johnsson.

De har gjort sitt examensjobb på Koenigsegg Automotive och visade i sin monter hur det kan vara att som exempelvis en maskiningenjör inte få tillgång till all instruktioner. Det gestaltade de genom att monterbesökarna fick bygga en legobil där delar av beskrivningen saknades.

"Känns inte som att gå till jobbet"

Båda har fått jobb på Koenigsegg Automotive, som de beskriver som ett coolt företag med god atmosfär där de trivs så bra att det inte känns som att de går till jobbet. Stipendiet firade de med företagarlunch på JTH och ett glas bubbel senare på kvällen.

Jonas Mattsson och Alexandra Persson som har läst masterutbildningen Product Design gjorde sina examensjobb på ITAB respektive Malmstolen. Jonas har utvecklat ett kassasystem och Alexandra har tagit fram en ny design för armstöd.

- ITAB har bidragit med sin expertis och det har blivit tydligt för mig att man måste sätta sig in i användarens perspektiv och själv använda produkten man ska utveckla ordentligt. Matbutiker har olika behov gällande exempelvis självskanningskassor och då krävs flexibla lösningar, säger Jonas Mattsson.

Fanns med under hela processen

Alexandra visade upp en prototyp av sitt armstöd på Xjobbsmässan.

- Malmstolen var väldigt engagearde i mitt arbete och min handledare fanns med under hela processen och kom med värdefulla åsikter. Det gjorde att armstödet blev något som både jag och företaget är nöjda med.

På Xjobbsmässan var deras mål att nå ut till företag och knyta kontakter. De tyckte även det var spännande att höra vad folk tyckte om deras examensjobb.

Stipendiet för bästa affärspotential på 5 000 kronor från Science Park gick till Molly Monaghan.

Stipendiet för mässans publikfavorit på 5 000 kronor från JTH tilldelades Andrea Vargas Correa.

2023-06-01