JTH-studenter bygger på campus under arkitekturveckan

JTH-studenter bygger under arkitekturveckan.

Byggteknikstudenter sitter här på delar av virket, som de ska bygga med i Hälsoparken. Från vänster: Micael Nyberg, Elin Johansson, Alice Ekholm, Minnah Rajko, Filip Assia och Yassine Ouro N'ti.

JTH-studenter i Hälsoparken vid Jönköping University.

Alice Ekholm och Elin Johnsson tycker det är roligt att visa upp det de bygger för Jönköpingsborna.

Jönköping University (JU) är en del av arkitekturveckan i Jönköping. Detta genom att byggteknikstudenter på Tekniska Högskolan (JTH) tävlar i att bygga något för allmänheten i Hälsoparken vid JU 7-9 september.

- Det ska bli jättekul att få bygga lite och visa upp det vi gör för Jönköpingsborna, säger Elin Johansson, en av studenerna i tävlingen.

Det är första gången som Jönköpings kommun anordnar arkitekturveckan, som pågår 4-10 september. Programmet består bland annat av stadsvandringar och föreläsningar med syftet att lyfta kommunens arkitekturkultur.

Till allmän beskådan

Jönköping Universitys bidrag till veckan är att studenter som läser andra eller tredje året av byggnadsteknikprogrammen på JTH ska bygga något som kan vara ett skydd eller en plats för paus, lek eller inramning i en parkmiljö. Det kan vara en parkbänk, ett vindskydd eller något annat. Byggnationerna kommer att stå kvar i Hälsoparken för allmän beskådan i några veckor och flyttas sedan till Tändsticksområdet i Jönköping där de kommer att ingå i ljuseventet Septemberljus den 30 september.

Byggnadsteknikstudenterna Elin Johansson och Alice Ekholm tycker det är roligt att lämna dator och ritprogram för att bygga något på riktigt.

- Det är inte ofta vi gör något sådant här. Det är jätteroligt med en kreativ bygguppgift där vi uppmanas att tänka fritt, säger Alice Ekholm.

"Bra tillfälle att träffa företag"

De 16 studenterna är indelade i fyra grupper och tävlar mot varandra. De tilldelas återbrukat byggmaterial från Sweco Architects och får låna verktyg från Rental i Jönköping. Allmänheten kan rösta på vilket bidrag de gillar bäst och en jury med representanter från Sweco samt Bengt Erlandsson och Geza Fischl, tekniklektor respektive universitetslektor i arkitektur på JTH, utser vinnarlaget. Studenterna Alice och Elin påpekar att tävlingen även är ett bra tillfälle att träffa företag på och vidga sina kontaktnät. De satsar på att bygga något ganska enkelt för att hinna bli färdiga, men vill också att det de gör ska vara snyggt och andas arkitektur. Studenterna i tävlingen ska även hinna med sina studier.

- Vi kommer att hinna klart, men vi har även några föreläsningar vi behöver gå på de här dagarna så det blir en lång vecka, säger Alice Ekholm och skrattar.

"Kan ge ringar på vattnet"

Bengt Erlandsson, programansvarig för Byggteknik: Byggnadsutformning med arkitektur på JTH, beskriver uppgiften som ett ”hands-on”-projekt som ger studenterna erfarenhet och uppmärksamhet från både allmänheten och byggindustrin.

- Det kan ge ringar på vattnet och i bästa fall leda till ett framtida jobb. Det är första gången vi gör den här typen av projekt och faller det väl ut fortsätter vi gärna med det på nästa års arkitekturvecka.

Läs mer om arkitekturveckan här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

JTH-studenter.

Programansvarige Bengt Erlandsson framhåller att byggprojektet ger studenterna erfarenhet och uppmärksamhet från både allmänheten och byggindustrin.

2023-09-07