Studenter bjuder på ljusshow på Tändsticksområdet

Septemberljus på Tändsticksområdet.

Antonia Bergerheim, Julia Maximenko, Filip Milczarek och Moa Zettergren är några av studenterna som lyser upp Tändsticksområdet i Jönköping under Septemberljus.

Studenter som läser ljusdesign och belysningsteknik på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) bjuder den 30 september på Septemberljus på Tändsticksområdet i Jönköping. Ljuseventet som görs i samarbete med Jönköpings kommun är gratis och öppen för alla.

- Roligt att bjuda folk på en show, säger ljusdesignstudenten Carl Ekendahl.

Studenter vid Tekniska Högskolan vid JU.

Studenterna Antonia Bergerheim och Carl Ekendahl gillar att de är fria att skapa vad de vill till Septemberljus och själva får komma fram till vad som fungear och vad som inte gör det.

De 22 studenterna har ägnat en stor del av veckan åt att bygga ljuseventet, som är uppdelat i fyra sektioner på Tändsticksområdet. Årets tema är industri, vilket kommer att skildras i färg, form och med silhuetter och skuggor med mera.

"Ambitionsnivån är på topp"

- Tändsticksområdet är en gammal miljö som passar bra med industritemat. Det blir roligt att vara på en plats med restauranger och butiker, som förhoppningsvis håller öppet under kvällen. Septemberljus är studenternas event från början till slut och deras ambitionsnivå är på topp. De har en mängd spännande idéer som vi hoppas de hinner förverkliga tills på lördag kväll. Vi har en väldigt liten budget, men det gör att kreativiteten ökar, säger Kharin Abrahamsson, laboratorietekniker på avdelningen för byggnadsteknik och belysningsvetenskap på JTH.

I år har studenterna satsat på installationer som aktiverar besökarna och Kharin Abrahamsson utlovar mycket spännande att titta på. Dessutom kommer ungdomar från Kulturskolan att uppträda i upplysta kläder.

Tror på folkfest

Tor Olsson, belysningsplanerare på Jönköpings kommun, tycker det är roligt att se studenterna gå all in med sina idéer i Septemberljus och nämner att årets deltagare har visat upp ett stort engagemang. Både han och Kharin Abrahamsson tror på en folkfest, om bara vädret är med dem.

Carl Ekendahl vill att det ska kännas som att komma till en annan plats när man träder in på Tändsticksområdet. Hans grupp har bland annat en installation kring två stora träd som ska synas från långt.

- Vi gör det här för oss själva också och är taggade oavsett hur många som kommer, men det ska bli intressant att höra vad folk tycker om det vi visar upp, säger ljusdesignstudenten Antonia Bergerheim.

Studenter på JTH.

Här är gänget bakom årets Septemberljus på Tändsticksområdet.

2023-09-29