Student på Tekniska Högskolan tilldelades elitidrottsstipendium på Idrottsgalan

Jesper Johansson, JTH-student, tilldelades elitidrottsstipendiet på Idrottsgalan i Friends Arena.

JTH-studenten Jesper Johansson (i glasögon i mitten av bilden) på scen tillsammans med de övriga elitidrottsstipendiaterna på Idrottsgalan i Friends Arena. Foto: Susanne Gunnarsson

Jesper Johansson som studerar på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) var en av 50 studenter som tilldelades elitidrottsstipendiet för 2023/24 på Idrottsgalan i Friends Arena den 22 januari.

- Det var jättecoolt och en stor ära, säger Jesper Johansson, som tävlar i sprintkanot.

Jesper Johansson, JTH-student.

Jesper Johansson är uttagen till Svenska Kanotförbundets träningsgrupp U23 inför 2023/24 och hans långsiktiga mål är OS 2028.

Elitidrottsstipendiet på 50 000 kronor delas varje år ut av Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium till 50 studenter i landet som kombinerar elitidrott och eftergymnasiala studier. Jesper Johansson läser Produktutveckling och design på JTH och tränar vid Svenska Kanotförbundets Elitcenter JKPG.

"Speciell upplevelse"

Stipendiaterna var med under hela Idrottsgalan. De satt intill de andra idrottarna vid dukade bord och fick likom dem del av en trerätters middag.

- Vi hade jättebra platser bara fem meter från Daniel Ståhl, Armanand Duplantis samt både prins Daniel och prins Carl Philip. Jag såg att jag var med i bild i bakgrunden när de filmade åt vårt håll, men jag vet inte om någon där hemma hann notera det, säger Jesper Johansson och skrattar.

Han såg även flera kanotister på galan och tyckte det var kul att se dem i något annat än träningskläder. Han berättar att det var en häftig känsla att gå upp på scenen och ta emot elitidrottsstipendiet.

- Det var en speciell upplevelse som jag sent kommer att glömma, säger Jesper Johansson.

"Ger motivation till att fortsätta"

Han kör två, tre kanotpass per dag (runt 20 timmar i veckan) i Munksjön intill Jönköping University. Han nämner att det är tufft många gånger att kombinera högskolestudier med träning på elitnivå, men att sådana här saker som att få elitidrottsstipendiet och vara med på Idrottsgalan ger honom inspiration till att fortsätta sin satsning.

- Sedan ska jag till Spanien på träningsläger den 28 januari och det ger också motivation, man får alltid se målet framför sig och tänka på att träningen ger resultat, säger Jesper Johansson.

Stipendiet betyder mycket för hans satsning på sprintkanot och han kommer att använda pengarna till lägerkostnader, material och vardagsutgifter. Jesper Johansson tävlar för Karlstads Paddlarklubb och är uttagen till Svenska Kanotförbundets träningsgrupp U23 inför 2023/24. Hans långsiktiga mål är OS 2028.

Jesper Johansson, JTH-student och elitidrottare.

Jesper Johansson tränar vanligtvis på Munksjön, men när det är is där kan han han och hans träningskompisar nyttja paddelmaskiner i en lokal på Kålgården.

Fakta

Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium är tänkt att skapa goda förutsättningar för utövarna så att svensk idrott kan nå fler idrottsliga framgångar internationellt. Riksidrottsförbundet och Svenska Spel vill också ge bättre förutsättningar för elitidrottsaktiva personer på landslagsnivå att ha ett bra liv både under och efter idrottskarriären.

2024-01-24