Studenter mötte 14 företag på arkitekturmässa

Studenter på JTH.

Kajsa Kjellman, Ebba Stillman, Philip Sahlstrand och Willmer Johansson som läser byggnadsteknik och arkitektur på Tekniska Högskolan (JTH) var några av besökarna till arkitekturmässan i galleriet på JTH.

Ett 70-tal studenter som läser byggnadsutformning med arkitektur på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) träffade den 18 januari 14 företag i byggbranschen under en arkitekturmässa på JTH. Företagen visade upp sina produkter och presenterade sig som möjliga framtida arbetsgivare till studenterna. Mässan anordnades av Arkitektakademin och hölls för första gången på en skola.

BG Byggros som bland annat jobbar med gröna tak, stödkonstruktioner och vattenkonst, var en av utställarna.

- Vi vill sprida kunskap om våra produkter och hoppas att några av de här studenterna så småningom sitter på ett byggprojekt och kommer på att, just det, den där produkten såg jag på den där arkitekturmässan på JTH. Ungefär så. Sedan finns det alltid med på agendan för oss att hitta rätt personal och studenter med den här utbildningen (byggnadsutformning med arkitektur) passar oss väldigt bra, säger Jonas Määttä, teknisk konsult på BG Byggros.

Fick inblick i företag och yrken

Studenternas hade i uppgift att samla information om olika byggmaterial till ett kursprojekt om en ombyggnation av ett hus till en skola. Samtidigt fick de chansen att mingla med företag och bredda sina kontaktnät. Studenten Ebba Stillman tyckte det var jättekul att få en inblick i vilka företag och yrken som finns i byggbranschen.

- Ibland är det svårt att urskilja alla olika delar och vilka slags företag som ingår i ett husbygge och det är kul att på det här sättet få lära sig mer om det, säger Ebba Stillman.

För att uppmuntra till mingel hade de 14 företagen fått förbereda varsin fråga till studenterna, som de måste besvara för att kunna slutföra en tipspromenad på mässan.

"Särskilt intressant för oss"

- Det här är ett jättebra sätt för oss att få lära oss mer från folk som jobbar med olika inriktningar och material inom byggbranschen. Många berättade även vad de har pluggat och om deras arbetslivsväg, vilket är särskilt intressant för oss som tar examen i vår, säger studenten Willmer Johansson.

- Det här ger inspiration och öppnar upp ett större perspektiv om vad man kan jobba med sen, säger Ebba Stillman.

Mårten Lundell som är med och driver Arkitektakademin träffade förra året Geza Fischl, kursansvarig och universitetslektor i arkitektur på JTH, som tyckte att de skulle komma till JTH och så blev det.

"Morgondagens konstruktörerer"

- Företagen vill gärna berätta om sina produkter för studenter eftersom de är morgondagens konstruktörer och beställare. Syftet i ett längre perspektiv är att de ska sälja sina produkter, men de finns ju även till för att hjälpa sina kunder att välja bra material och göra bra lösningar, säger Mårten Lundell.

Han tyckte det var ett lyckat event och hörde från företagen att studenterna ställde många bra frågor.

2024-01-26