Xjobbsmässan på JTH.

Julia Turesson och Louisa Baker, som har läst Produktutveckling och design på JTH har utvecklat ett belysningstillbehör till barnvagnar tillsammans med Thule. För det tilldelades de stipendiet på 10 000 kronor för bästa presentation på Xjobbsmässan.

Studenter presenterade sina examensjobb för näringslivet

120 studenter på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) deltog på Xjobbsmässan i Campus Arena den 30 maj. Det var även många företag på plats.

- Tekniska Högskolan är en jättebra rekryteringsbas för oss och det är kul att se studenternas examensarbeten, säger Mikael Siebers, HR Business Partner på Saab Training & Simulation i Huskvarna.

Xjobbsmässan i Campus Arena.

Mikael Siebers, HR Business Partner på Saab Training & Simulation i Huskvarna.

Xjobbsmässan är en mötesplats för studenter och företag där många samtal hålls och kontakter knyts. Studenterna presenterar sina examensarbeten (så kallade exjobb) och företag kan hitta framtida medarbetare och få inspiration till nya idéer. Ellen Carlsson, som har läst programmet Datateknik: Mjukvaruutveckling med mobila plattformar på JTH var en av deltagarna. Hon har utvecklat en app till Apple Watch som översätter teckenspråk till text och ljud samtidigt som man gör tecken med händerna.

- När jag till exempel gör tecknet för ”ledsen” så står det ”ledsen” på klockan och ordet hörs i klockans högtalare, säger Ellen Carlsson.

Målgruppen för produkten är alla som på ett enkelt sätt vill kunna kommunicera med dem som inte kan teckenspråk. I dag finns bara sju ord inlagda i appen, men i takt med att fler ord tillkommer ska det även gå att föra längre samtal med hjälp av appen.

- Många hörselskadade är bra på att läsa på läpparna, men det kan vara svårt för dem att tala till en hörande person och känna sig inkluderade i muntliga samtal. Förhoppningsvis kan den här appen göra det lättare för dem, säger Ellen.

Hon nämner att appen även skulle kunna användas i telefoner och andra smart watches.

Xjobbsmässan.

Ellen Carlsson har utvecklat en app till Apple Watch som översätter teckenspråk till text och ljud samtidigt som man gör tecken med händerna.

Belysning till barnvagnar

Julia Turesson och Louisa Baker, som har studerat Maskinteknik: Produktutveckling och design, har utvecklat ett belysningstillbehör till Thules barnvagnar för bättre synlighet och ökad säkerhet i mörker.

- Thule har sett en efterfrågan på ökad synlighet för deras barnvagnar så vi fick i uppdrag till vårt examensarbete att ta fram ett förslag på det. Det saknas lagar om krav på reflexer på barnvagnar och även om det finns reflexer på vissa barnvagnar, som Thules, så syns de bara när man belyser dem. Användarna vi har pratat med om det här ville ha något som är lätt att sätta på barnvagnen, som syns bra i mörker och som inte väcker för mycket uppmärksamhet på dagen när lamporna inte används. Vi är väldigt nöjda med vårt resultat, det känns som att det skulle kunna göra skillnad om det togs fram till en färdig produkt, säger Julia Turesson.

Lamporna drivs av en powerbank som går att lägga i en ficka på vagnen och det är heller ingen dyr lösning.

- Det här är på konceptnivå än så länge och Thule har sagt att de kommer att arbeta vidare med vår idé. Men vi tror verkligen på den här produkten och hoppas att den kommer ut på marknaden. Säkerhet och barn går hand i hand och det har varit roligt att jobba med en produkt man kan relatera till och förstår behovet av. Vi har fått ett bra gensvar både här på Xjobbsmässan och när vi har testat lamporna ute på stan, säger Louisa.

"Win-win-situation"

Det är inte ovanligt att JTH-studenterna som gör examensjobb eller NFK-praktik på ett företag blir kvar där. Saab Training & Simulation i Huskvarna, har rekryterat många JTH-studenter på det sättet.

- Det är en win-win-situation. JTH-studenterna bidrar med inspiration och många idéer samtidigt som de får en förankring till oss och den praktiska delen på ett företag, säger Mikael Siebers, HR Business Partner på Saab Training & Simulation.

Han berättar att Saab Training & Simulation i Huskvarna är inne i en expansiv fas och att Xjobbsmässan är ett bra tillfälle för dem att träffa och knyta kontakter med JTH-studenter.

- Hela vårt företag tycker det är otroligt kul att kunna välkomna studenter och att vi får till det här utbytet mellan akademi och näringslivet som vi har med JTH, säger Mikael Siebers.

"Man imponeras varje gång"

Patrik Cannmo, utbildningschef på JTH, nämner att examensjobbet är en inkörsport till fast anställning för många JTH-studenter.

- När man går runt och frågar dem vad de ska göra nu när de är klara med sina studier säger hälften av dem att de ska börja jobba på företaget som de gjorde sitt exjobb på. Vi har anordnat Xjobbsmässan sedan 2012 och man imponeras varje gång över hur duktiga våra studenter är och vilka bra resultat de kommer fram till, säger Patrik Cannmo.

Stipendier

Stipendiet på 10 000 kronor från JTH för bästa presentation på Xjobbsmässan gick till Julia Turesson & Louisa Baker för "Project Light", Maskinteknik: Produktutveckling och design.


Stipendiet på 5 000 kronor för bästa hållbara affärspotential, som delas ut av Science Park Jönköping, gick till Ellen Carlsson för "Sign Language Detection Using an Apple Watch and Machine Learning", Datateknik: Mjukvaruutveckling och mobila plattformar.

 

Framröstade till årets publikfavorit och ett stipendiet på 5 000 kronor blev Wiktoria Drezner och Emmanuel Edigbe med "Accessible Low-Code No-Code Development Analysing the Accessibility of Websites Built with Low-Code and No-Code Technologies in the Citizen Developer Context", New Media Design.

 

Ytterligare 38 stipendier delades ut till JTH-studenter under Xjobbsmässan.

Stipendier.

Stipendiet på 10 000 kronor från JTH för bästa presentation på Xjobbsmässan gick till Julia Turesson & Louisa Baker för "Project Light", Maskinteknik: Produktutveckling och design. De tilldelades priset under JTH:s avslutningsceremoni i Hälsoparken den 31 maj.

Stipendiumutdelning.

Ellen Carlsson fick stipendiet för bästa hållbara affärspotential, som överlämnades av Simon Hagedorn från Science Park Jönköping under JTH:s avslutningsceremoni.

Avslutning och stipendium.

Wiktoria Drezner och Emmanuel Edigbe blev framröstade till årets publikfavorit på Xjobbsmässan och prisades under JTH:s avslutningsceremoni i Hälsoparken.

2024-06-01