Septemberljus i Jönköping.

Det kom mycket folk när studenter på Ljusdesign och belysningsteknikprogrammet på JTH och Jönköpings kommun bjöd in till Septemberljus på bland annat Hamnpiren i lördags kväll.

Studenter bjöd på ljusshow i Jönköping

Många kom för att uppleva Septemberljus i centrala Jönköping på kvällen den 28 september. Ljuseventet anordnas varje år av studenter som läser Ljusdesign och belysningsteknik på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) tillsammans med Jönköpings kommun.

Studenter på Ljusdesign och belysningsteknik på JTH.

Här är studenterna på Ljusdesign och belysningsteknikprogrammet på JTH som låg bakom årets Septemberljus tillsammans med Jönköpings kommun.

Årets tema var vatten och studenterna spred ljus över Hamnpiren, småbåtshamnen och Hotellplan i Jönköping. Besökare bjöds in till en vandring längs med småbåtshamnen och piren där bland annat träd och glassbodar var upplysta i starka färger. Vidare hängde egentillverkade maneter ned från lyktstolpar, neonfärgade fiskar gestaltades mot en vägg och upplyst vatten sköljde in över pirenmuren. Ljussatta näckrosor guppade i vattnet och en dykande kvinna skildrades med hjälp av blinkande siluetter vid fyren allra längst ut på piren.

Från glädje till dramatik

- Vår tanke var att man skulle promenera från det glada och fina vattnet i hamnen ut mot det dramatiska och lite läskiga vattnet längst ute vid fyren, säger Tove Svedell, en av studenterna som jobbade med Septemberljus.

- Vi ville förmedla en häftig och stark upplevelse med blinkande och rörligt ljus, säger Otto Eneroth, klasskompis till Tove.

"En helt annan skepnad"

De tyckte det var roligt att bygga, sätta upp och ställa ut ett riktigt ljusevent för allmänheten.

- Det var häftigt att vara med och ge piren och hamnen en helt annan skepnad än de brukar ha den här mörka årstiden. Sedan är det svårt att ha ett tydligt budskap med ljuskonst eftersom det är så abstrakt, så det är mer upp till betraktaren, säger Tove.

- Vi har inte så mycket ljuskonst under utbildningen, men det är en stor del av ljusdesign och det är skönt att få ta ut svängarna ibland, säger Otto Eneroth.

Läs mer om programmet Ljusdesign och belysningsteknik här

Studenter på JTH.

Tove Svedell och Otto Eneroth, som läser Ljusdesign och belysningsteknikprogrammet på JTH.

2024-09-30