Bästa kommunerna för julfirande 2014

2014-12-15

Vi går mot en grön jul i södra Sverige. Men inte hindrar det oss från att känna julstämning. Julen är ju trots allt så mycket mer än snö (även om vi avundas norra delarna av landet lite grand just nu). Med två barn i huset är julen i ganska hög grad fokuserad på julklapparna och godiset, och vi vuxna fokuserar på hur tiden skall räcka till för alla förberedelser.


alt

Men vad gör väl det? Julen är ändå barnens högtid där ingen annan dag är så efterlängtad. Den slår till och med födelsedagen med råge. Att vakna upp på morgonen, gå till vardagsrummet och se om det ligger några julklappar under granen – det är årets höjdpunkt oavsett om man är 3, 10 eller 14 år. Att sedan äta julmat tills man nästan spricker och att se på Kalle Anka och Karl-Bertil – det är svårslaget.

Under många år har jag tillsammans med Richard Florida rankat vilka amerikanska platser som har de bästa förutsättningarna för ett perfekt julfirande. Här är det nu svenska kommuners tur att rankas. Vilka kommuner har bäst förutsättningar för ett riktigt bra julfirande?

Vi använder samma fyra kriterier här:

  • andel barn i åldern 0-14 år (det är ju ändå barnens högtid)
  • antal leksaksaffärer per unga
  • antal godisaffärer per unga
  • låg medeltemperatur för goda förutsättningar för en vit jul.

Kartan nedan, gjord av Özge Öner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., visar var vi har de allra bästa förutsättningarna för en perfekt jul:

Julindex2014

Högst i topp hittar vi Vaxholm med ett julindex om 0,818. Visserligen ligger Vaxholm lite risigare till med förutsättningarna för en vit jul, men det hämtas igen genom många godis- och leksaksbutiker per barn. På andra plats hittar vi Åre (förra årets vinnare), som säkrar andraplatsen med ett julindex om 0,781. Åre har lysande möjligheter till skidåkning och väldigt många godisbutiker per ung. På tredje plats hittar vi Haparanda med ett julindex om 0,771. Haparanda intog tredjeplaceringen även förra året. Haparanda har också goda förutsättningar för en vit jul och ligger också bra till vad gäller antalet godisbutiker.

Sammantaget så har följande tjugo orter bästa förutsättningarna inför julhelgen:

Topp 20 2014

I ärlighetens namn kan inte julen fångas med några siffror. Så även om inte din kommun dyker upp här på listan så kan du självfallet få en precis lika underbar jul ändå!

GOD JUL!

Vill du hitta din egen kommun kontakta:

Emil.danielsson@jibs.hj.se

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.