COVID-19 och befolkningsstorlek per 30 mars

2020-03-31

För varje dag som går så uppdateras dödstalen relaterade till COVID-19, inte bara från länder runt om i världen utan även från våra svenska regioner. Stockholm står för de högsta siffrorna, vilket delvis säkert kan förklaras av att det bor många individer i Stockholm. För att därför få en uppfattning om läget – givet antalet invånare i regionen – så har jag sedan den 26 mars försökt att uppdatera läget.


alt

Kartan här nedan visar på antalet dödsfall per invånare från den 26 mars då jag gjorde den första kartan:

alt

Här visas tydligt hur Stockholm och Sörmland sticker ut jämfört med övriga landet. Men om vi tar samma indelning som används i denna karta och sedan applicerar den fyra dagar senare så blir läget såhär:

alt

Nu ser man tydligt att de röda områdena sträcker sig sydväst längs med E4:an och även nordost. Antalet gröna områden är nu betydligt färre vilket innebär att minst en person i regionen avlidit.

Ser vi på listan över antal döda per 10 000 invånare för samtliga regioner så ser det ut enligt följande:

alt

Sörmland har fortfarande fler dödsfall per invånare än vad Stockholm har. Enbart i sju regioner har dödsfall fortfarande kunnat undvikas. Vi hoppas naturligtvis att läget ska fortsätta att förbli så framöver – även efter påsklovet.Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.