Här är det bäst att fira jul 2020 #Coronastyle

2020-12-15

Varje år när det lackar mot jul brukar jag göra en djupdykning i lite statistik för att med hjälp av den beräkna i vilken kommun det egentligen bör vara bäst att fira jul just detta år. Genom att publicera det lite före jul får ni ju alltså alla möjligheten att snabbt byta till en annan kommun om ni verkligen vill optimera ert julfirande.

I vanliga fall brukar jag titta på följande faktorer:

  • andelen barn 0-14 år (eftersom julen är barnens högtid)
  • kallaste medeltemperaturen (eftersom en vit jul är mysigare än en grå)
  • antal leksaksbutiker per barn (julklapparna kan ju inte bortses från)
  • antal godisbutiker per barn (ingen jul utan godis!)

Även i år kommer jag titta på var det rent statistiskt bör vara bäst att fira jul, men jag har modifierat indexet något för att pandemi-anpassa det. Detta innebär att:

  • i år rankar jag kommunerna med varmast temperaturer högre än de med låga temperaturer. I corona-tider kan det vara skönt att stå ute och dricka glögg och umgås över generationsgränserna (givetvis på behörigt avstånd)
  • Jag tar även med befolkningstäthet, där kommunerna med lägst befolkningstäthet rankas högre. Det borde ju underlätta den sociala distanseringen.

I övrigt finns andelen barn, leksaksbutikerna och godisbutikerna med. Barnen är ändå lågriskgrupper. Värdet av leksaker och godis vid jul rår inte ens corona på.

Så med detta sagt kan vi vänta oss en minst sagt förändrad jullista jämfört med tidigare år. Kartan nedan visar julindexläget för samtliga svenska kommuner:

Läget är alltså ordentligt förändrat sedan tidigare år, då de mörkröda partierna brukar lysa starkast i de norra delarna av landet. I corona-tider hittar vi de mörkröda kommunerna främst i de södra delarna av landet.

Men vilken kommun är då vinnare?…(trumvirvel…)…jo, det är HÖGSBY!

I de östra delarna av Smålands skogar hittar vi alltså en julmetropol av rang. Högsby levererar ur samtliga aspekter (något lägre dock vad gäller andelen barn, men det tar man igen på övriga faktorer).

På andra plats kommer Strömstad, en västkustpärla som de flesta troligen förknippar med sommarsemester. I år är det alltså julfirande som gäller i kommunen istället.

På tredje plats kommer Skurup, några mil öster om Malmö. Kommunen har framförallt en hög medeltemperatur men även ett högt antal leksaksbutiker givet antalet barn.

Tabellen nedan visar de 20 kommuner som ligger i toppen av detta corona-anpassade julindex (där även förra årets 1:a Åre dyker upp på plats 6):

Men som jag brukar avsluta med – även om inte just DIN kommun dyker upp på listan så känn dig inte nedslagen. Julen är alltid underbar, oavsett var vi befinner oss, och ingen statistik kan någonsin göra den rättvisa.

GOD JUL!

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.