Studenter från Tekniska Högskolan på Elmia Subcontractor.

Masterstudenterna Benjamin Fodor Ida Fahlberg på JTH tyckte det var intressant och givande att medverka i workshopen på Elmia Subcontractor med företaget MakerSquare om hållbar produktion och hållbara material.

JTH på Elmia Subcontractor

JTH medverkade på flera sätt på Elmia Subcontractor, 9-12 november. Annika Engström, universitetslektor på JTH, ledde ett panelsamtal om forskningsprojektet Innovate och 17 studenter från JTH deltog i en workshop med flera företag om hållbar produktion.

Elmia Subcontractor är norra Europas ledande underleverantörsmässa och hade i år cirka 750 bokade utställare. Det är ett par hundra färre utställare än ett vanligt år på grund av pandemin.

Workshopen som JTH-studenterna deltog i var sammansatt av Gnosjöföretaget MakerSquare. Syftet var att lyfta tillverkande företags förmåga till innovation om hållbar produktion och hållbara material.

- Företagen måste vara på tårna för att bättre kunna möta kundernas krav om hållbara produkter i framtiden, säger Lars Eriksson, professor i industridesign på JTH, som deltog i workshopen.

- Vi tar upp utmaningar som företagen kommer att möta i framtiden och vilka problem de behöver lösa, säger Moe Soheilian, universitetsadjunkt på JTH, som också medverkade i workshopen.

Mikael Heilmann, vd på MakerSquare, betonar att det behövs lösningar till hållbar produktion för att Sverige ska kunna höja sig ytterligare som industri- och produktionsnation och att studenter har en opåverkad bild av hur de utmaningarna ska antas.

"En stor fråga för vår generation"

Två studenter som deltog i workshopen var Ida Fahlberg och Benjamin Fodor, vilka båda läser masterutbildningen Industrial Design på JTH.

– Det är superintressant att få höra vilka konkreta utmaningar som företagen står inför gällande hållbar produktion och hållbara material i dag och i framtiden. Det kommer att vara en stor fråga för vår generation, säger Ida Fahlberg.

Det numera avslutade forskningsprojektet Innovate med forskare från JTH och Jönköping International Business School vid Jönköping University lyfte frågan hur små och medelstora tillverkande företag kan fokusera på innovationsarbete parallellt med sin dagliga verksamhet.

"Jättepotential till utveckling"

Annika Engström som var projektledare för Innovate framhåller att det finns jättemånga små och medelstora tillverkande företag som kanske inte ser sig själva som innovativa, men som har stor potential till utveckling och att skapa nytt om de tog sig tid till mer systematisk reflektion samt utmanade sig själva i samverkan med andra.

Anette Johansson, Universitetslektor på JIBS, var en av forskarna involverad i Innovate. Hon mötte under Elmia Subcontractor flera företag som visat intresse för ett kommande forskningsprojekt om kompetensförsörjning som hon kommer att medverka i.

- Det finns en otrolig potential i att samarbeta kring de svåra utmaningarna för industrin och där är innovation och kompetensförsörjning två exempel av det som jag och mina kollegor jobbar på just nu, säger Anette Johansson.

Läs mer om Innovate här Öppnas i nytt fönster.

Lars Eriksson, professor i industridesign på JTH, och Moe Soheilian, universitetsadjunkt på JTH, under workshopen med bland annat JTH-studenter på Elmia Subcontractor.

Lars Eriksson, professor i industridesign på JTH, och Moe Soheilian, universitetsadjunkt på JTH, under workshopen med bland annat JTH-studenter på Elmia Subcontractor.

Personer som deltog i en workshop om hållbar produktion på Elmia Subcontractor.

Mikael Heilmann (till höger), vd på MakerSquare, och Fredrik Forsman, projektledare på Stiftelsen Svensk Industridesign (SVID), som pratade "design thinking" under workshopen om hållbar produktion och hållbara material.

Paneldebatt om forskningsprojektet Innovate på Elmia Subcontractor.

Paneldebatten om forskningsprojektet Innovate leddes av dess projektledare, Annika Engström (till vänster).

Bild från Elmia Subcontractor om forskningsprojektet Innovate.

Anette Johansson (till vänster), forskare i Innovate, står bredvid Cajsa Lundberg, Lundbergs Pressgjuteri och Stefan Brolin, projektledare på JTH.

2021-11-15