Tekniska Högskolan får tre nya Yh-utbildningar

Tekniska Högskolan vid Jönköping University.

Yh-utbildningarna som JTH nu har fått beviljade är tänkta som kompetensutveckling för yrkesverksamma.

Yrkeshögskoleverksamheten (Yh) på Tekniska Högskolan vid Jönköping University har fått tre nya kurser beviljade av Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH).

Mats Kihlman, avdelningschef för Yrkeshögskoleverksamheten på JTH.

Mats Kihlman, avdelningschef för Yrkeshögskoleverksamheten på JTH.

De godkända utbildningarna är Pressgjutning lättmetall och Sandgjutning järn och stål, som görs i samarbete med RISE och Gjuteriföreningen samt Design för additiv tillverkning, som görs i samarbete med Campus Värnamo.

"Ger bästa förutsättningarna"

- En av pressgjuteribranschens största utmaningar, om inte den allra största, de närmaste fem åren är bristen på kompetent arbetskraft på allt från operatörer till produktionstekniker. En eftergymnasial YH-utbildning med praktik och teori samt tillgång till den exceptionellt goda kunskapsbasen inom gjutning som finns på Jönköping University och RISE, ger bästa förutsättningar för att förse branschen med ny kompetens och nya medarbetare, säger Cajsa Lundberg, vd för Lundbergs Pressgjuteri.

De nya utbildningarna riktar sig mot yrkesverksamma och kommer att ske på distans. Planerad kursstart är den 9 november och ansökan öppnar den 1 augusti. Yh på JTH har fått knappt 1, 2 miljoner kronor beviljade till utbildningarna för i år och under 2023.

"Ger efterfrågad kompetensutveckling"

- Vi är mycket glada och stolta över att ha beviljats de här utbildningarna. Innehåll och upplägg är framtagna i samverkan med branschens företag och organisationer för att ge efterfrågad kompetensutveckling till viktiga branscher, säger Mats Kihlman, avdelningschef för Yrkeshögskolan på JTH.

Läs mer om de nya utbildningarna och JTH:s övriga Yh-utbildningar här

2022-05-25