Civilingenjörsstudenter från JTH på industriresa

Företag i Gnosjöregionen.

Ett 30-tal civilingenjörsstudenter deltog i årets industriresa, som gick till fyra företag och ett industrimuseum i Gnosjöregionen. Här besöker studenterna Delex Teknik i Forsheda.

Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University, Campus Värnamo och Business Gnosjöregionen anordnar varje år Industriresan där civilingenjörsstudenter från JTH besöker ett antal företag i Gnosjöregionen.

- Det var givande att få komma ut och se hur olika industrier arbetar, säger Daniel Pilarp, en av de cirka 30 studenterna som deltog i Industriresan.

Industriresan ingår i kurserna Material i produkt- och tillverkningsprocess samt Logistik för studenterna som läser den femåriga utbildningen Civilingenjör: Industriell produktframtagning på JTH. Syftet med företagsbesöken är att ge studenterna en bredare bild av den omgivande industrin och dess tillverkning.

- Det är bra för studenterna att få komma ut och se i praktiken det de läser om på skolan. Det är även intressant för företagen att få in synpunkter och frågor från studenterna, som ibland kan implementeras i deras dagliga arbete, säger kursansvarige Ehsan Ghassemali.

"Intressant att få se tillverkningen"

I år gick Industriresan till Delex Teknik i Forsheda, Zinkteknik i Bredaryd, AXJO Plastic i Gislaved, Rosti GP Sweden i Gislaved och Hylténs industrimuseum i Gnosjö. Studenterna visades runt på företagen och fick insyn i produktionslinjen för olika komponenter.

- Det var intressant att få se tillverkningen på företagen och höra dem berätta om sin verksamhet. Man fick en uppfattning om vad man själv vill jobba med i framtiden och sedan var det roligt att besöka Hylténs Industrimuseum för att se hur industrin såg ut förr i tiden, säger Daniel Pilarp.

"Fick väldigt bra intryck av studenterna"

Jens Svensson, CEO och Head of sales på Zinkteknik group, tycker det är viktigt att civilingenjörsstudenter kommer ut och ser deras produktion, produktionsutveckling och automatisering och få förståelse för deras verksamhet.

- Vi fick väldigt bra intryck av studenterna. De var intresserade, hade mycket kunskap och ställde relevanta frågor så deras besök var väldigt meningsfullt för oss också. Vi är en rätt liten tjänstemannakår, men ska försöka hitta öppningar för att kunna ta emot studenter. Vi behöver få in kvalificerade personer som är unga och hungriga och det är viktigt att vi kan framstå som ett företag som studenter söker sig till, säger Jens Svensson.

Möta framtidens ingenjörer

Erik Forsberg, vd för Delex Teknik i Forsheda, såg Industriresan som ett bra tillfälle för dem att visa upp sin verksamhet och vad man kan göra med deras produkter (bockade trådar) för framtidens ingenjörer.

- Det var också ett bra tillfälle att presentera oss som en möjlig arbetsplats för studenterna. De var intresserade, lyssnade och ställde frågor, säger Erik Forsberg.

Han nämner att de skulle kunna ta emot en eller flera studenter på praktik eller examensjobb för att se hur deras produkt kan utvecklas.

Studenter på företagsbesök.

Här är en bild från studentbesöket på Zinkteknik i Bredaryd. Förteagets vd Jens Svensson (ej i bild) tycker att studenterna var intresserade, kunniga och ställde reelvanta frågor.

2023-04-15