De första byggingenjörerna hade återträff på JTH

Återträff på Tekniska Högskolan.

Tekniska Högskolans första byggingenjörsstudenter har haft återträff på skolan. De fick bland annat veta hur deras utbildning har utvecklats sedan de tog examen för 25 år sedan.

Det är 25 år sedan de första byggingenjörsstudenterna tog examen från Tekniska Högskolan (JTH) i Jönköping. Det firade en av byggklasserna med att återförenas på skolan den 26 maj.

- Min utbildning på JTH har varit otroligt viktig för min karriär och en inkörsport rakt in i byggbranschen, säger Andreas Wennblom, Team leader och akustiker på Forcit Consulting Sverige, som deltog i återträffen.

Byggingenjörstudenter.

Deltagarna på återträffen finns med på den här bilden från 1998 tillsammans med andra JTH-studenter. Foto: Ulf Wennerberg

Det är alumner från det tidigare JTH-programmet markbyggnad och infrastruktur med inriktning markbyggnad som tog examen 1998 som hade återträff. De var 26 studenter i klassen och 22 av dem dök upp.

- Det är väldigt bra uppslutning och vi var också en trevlig klass med fin sammanhållning. Flera av oss har fortfarande kontakt och vi försöker hjälpa varandra om någon söker personal eller behöver stöttning i något projekt, säger Andreas Wennblom.

Merparten jobbar inom byggbranschen

Merparten av byggalumnerna återfinns inom byggbranschen och bland dem finns både företagsledare, egna företagare och projektledare. Som akustiker jobbar Andreas Wennblom bland annat med bullerreducering vid vägar, bostäder och skolor samt med att framhäva ljud i bio- och teatersalonger.

- Utan min utbildning från JTH hade jag inte fått de jobben som jag har haft. Jag har själv anställt tio, tolv studenter från JTH, så det har varit en viktig rekryteringsbas för oss på Forcit och det är det för många i byggbranschen. Det är en bra skola och har någon gått ungefär samma utbildning som du själv så vet du vad de går för.

Byggalumnerna träffade under dagen ett antal nuvarande JTH-studenter och Andreas hoppades att de kunde inspirera dem genom att berätta om sina liv som ingenjörer.

"Extra roligt"

Markbyggnad och infrastruktur-utbildningen heter idag Husbyggnadsteknik/Väg- och vattenbyggnadsteknik. Programansvarig är Thomas Olsson, som även var värd för dagen. Han informerade deltagarna om hur programmet har utvecklats genom åren och visade dem runt på JTH, i Högskolebiblioteket och i nya Science Park Towers som byggs intill Jönköping University.

- Att träffa gamla studenter är alltid roligt och att träffa de allra första byggstudenterna är extra roligt. Det är intressant att höra var de hamnade efter examen och vad de jobbar med idag, säger Thomas Olsson.

Återträff på Tekniska Högskolan.

Flera personer i klassen har fortfarande kontakt och hjälper varandra med bland annat personalärenden.

Studenter på Tekniska Högskolan.

Ett antal nuvarande JTH-studenter fanns med under delar av återträffen.

2023-05-30