Utbildning på JTH har tilldelats ärofyllt pris

Ljusdesign och belysningsteknik vann stora förtjänstpriset.

Johanna Glans, programansvarig för ljusdesign och belysningsteknik på Tekniska Högskolan, håller upp Stora förtjänstpriset. Foto: Casper Hedberg

Programmet ljusdesign och belysningsteknik på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) har tilldelats Stora förtjänstpriset.

- En stor ära och fantastiskt kul, säger Johanna Glans, programansvarig.

Stora förtjänstpriset delas ut av Bertil och Britt Svenssons Stiftelse för Belysningsteknik. Priset går till en person eller organisation som har verkat till nytta för belysning i Sverige under en längre tid, inom forskning, utbildning, design eller allmänna belysningsfrågor. Det kan också ges till någon som framgångsrikt drivit en enskild fråga till nytta för belysning i Sverige. Priset delades ut på Belysningsbranschens årliga event Ljusdagen, som hölls den 6 september på Münchenbryggeriet i Stockholm.

"Ett stort erkännande"

- Att vi får Stora förtjänstpriset är ett stort erkännande från vår bransch. Det visar hur viktig vår utbildning är för landets näringsliv och vilket avtryck den har gjort. Vi är med och formar branschen och JTH är ett självklart val om du vill jobba med ljusdesign och belysning på hög nivå, säger Johan Röklander, lärare på programmet.

Han och Johanna Glans var några av flera lärare och studenter från ljusdesign och belysningstekniksprogrammet som var på plats under Ljusdagen.

Ljusdesign och belysningsteknik får Stora Förtjänstpriset.

Programansvarige Johanna Glans är stolt och glad över utmärkelsen. Bakom och bredvid henne står studenter och lärare på ljusdesign och belysningsteknikprogrammet på JTH.

Motivering

”Årets mottagare av Stiftelsens stora förtjänstpris har under en lång tid starkt bidragit till att ljusets betydelse i miljön fått allt större uppmärksamhet. Att under 20 års tid bidragit till att en avgörande yrkesgrupp inom belysning kunnat växa och tagit fram så många ljusproffs och inspiratörer som höjt statusen för belysning och god ljusplanering är stort. Tack vare denna utbildning har den svenska ljusbranschen omstrukturerats i både konsult- och leverantörsledet och fått en god tillströmning av kunnig personal. En effekt är också att arbetsmarknaden inom hela belysningsbranschen blivit mer jämställd.

Årets stora förtjänstpris går således till ljusdesign och belysningsteknik vid JTH, och där alla som har, eller har varit, involverade kan känna sig stolta.”

Läs mer om ljusdesign och belysningsteknik på JTH här Öppnas i nytt fönster.

2023-09-12